Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

H απόρρητη έκθεση του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της Eurobank

Η κρυφή έκθεση Χαρδούβελη για την Oικονομία

Τέσσερις ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του για τη θέση του υπουργού Οικονομίας, ο Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίαζε – σε απόρρητη έκθεση του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της Eurobank, του οποίου ήταν επικεφαλής – τις εκτιμήσεις και τους φόβους του για την ελληνική οικονομία.
xardΠρόκειται για παρουσίαση σε τραπεζικούς αναλυτές και η οποία καταγράφει στην ουσία τις σκέψεις του νέου υπουργού Οικονομικών για την οικονομική πολιτική, που θέλει να ακολουθήσει. Η έκθεση έχει τίτλο «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση» (The post-crisis future of the Greek economy), με ημερομηνία έκδοσης την 5η Ιουνίου, και την οποία παρουσιάζει το news.gr.
Ο Γκ. Χαρδούβελης καταγράφει στα θετικά της ελληνικής οικονομίας ότι : βγαίνουμε από την ύφεση και το 2015, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν, γεγονός που είναι σε απόλυτη συμφωνία – όπως υποστηρίζει – με το απαιτούμενο αναπτυξιακό μοντέλο. Μάλιστα προβλέπει : Ανάπτυξη 0,8% φέτος και 2,9% το 2015, Ανεργία 26,6% το 2014, 25% την επόμενη χρονιά και 16,8% το 2020, και Επιστροφή της κατανάλωσης σε θετικούς ρυθμούς το 2015 (1% από -0,9% φέτος). Όμως, θέτει και σημαντικά ερωτήματα, που χαρακτηρίζει ως κινδύνους για το 2015. Ποια είναι αυτά;...

συνέχεια
Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις (η περίπτωση του πολιτικού ρίσκου) ;
Θα διατηρηθεί η ηρεμία στην κοινωνία ;
Θα έχουν οι εξαγωγές επαρκή ταχύτητα (η περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα) ;
Θα επιστρέψουμε σε πιστωτική επέκταση ;
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η έκθεση κάνει λόγο για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων. Μάλιστα, αναφέρεται στην πτώση των επενδύσεων από το 2007, αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη κυρίως στις κατοικίες.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΓΑΘΩΝ
Ο κύριος Χαρδούβελης χαρακτηρίζει αναιμικές τις ελληνικές εξαγωγές και μείζον πρόβλημα (μπελά) για την οικονομία τον τραπεζικό δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα. Τονίζει, πάντως, ότι αμφότεροι αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες είναι πιθανό να μεταβληθούν σύντομα.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Στην έκθεση, ο νυν υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η αναμενόμενη άνοδος στις εξαγωγές υπηρεσιών θα βελτιώσει περαιτέρω το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ για τη ναυτιλία αναφέρει ότι είναι ευμετάβλητη, προσθέτοντας όμως ότι οι προβλέψεις για τα έσοδα είναι αισιόδοξες.
ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Όπως αναφέρει, η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων είναι καθ” οδόν, ειδικά εκείνων που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Ιουνίου. Κάνει, όμως, και λόγο για παρεκκλίσεις από την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, λόγω στάθμισης του πολιτικού κόστους.
«Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ; Θα εγκαθιδρυθούν οι υφιστάμενες ; Πόσο πιθανό είναι οι συντεχνίες των κατεστημένων συμφερόντων να διαλύσουν ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα ;», είναι τα ερωτήματα, που θέτει η έκθεση.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, ο Γκίκας Χαρδούβελης εκτιμά ότι «οι τελικές αποφάσεις για μέτρα ανακούφισης του χρέους αναμένονται μετά το καλοκαίρι του 2014 και μόνο μετά από την ολοκλήρωση κατά 100% των συμφωνημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, χαρακτηρίζει μη βιώσιμη και εφικτή λύση το άμεσο κούρεμα, ενώ τάσσεται υπέρ του έμμεσου κουρέματος μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της επέκτασης των ωριμάνσεων.
Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ

Matrix24.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.