Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

120 εφιάλτες για την κυβέρνηση

Tvxs Ανάλυση

09 Ιουλ. 2014
Το τελευταίο που περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα έβγαινε στο αντάρτικο ζητώντας σύγκληση της Ολομέλειας για να συζητηθεί η πρόταση της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα σχετικά  με την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ. Παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε στη θέση του και υπέστη άδειασμα από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σ. Βούλτεψη, το οποίο προφανώς είχε προεξοφλήσει. Η βούληση ενός τόσο έμπειρου στελέχους της ΝΔ να διασώσει την πολιτική του αξιοπρέπεια αποδεχόμενος το αυτονόητο, ότι πρέπει να αθροιστούν οι προτάσεις για δημοψήφισμα, δείχνει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις μαζί και με την πρόταση να συγκληθεί η Ολομέλεια από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Η κυβέρνηση επενδύει σε μια θετική απόφαση σήμερα στην αγωγή του Δημοσίου εναντίον της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να κάνει μια ακόμη επίδειξη πυγμής, αφού θεωρήθηκε από το Μ. Μαξίμου ιδιαίτερα επιτυχημένη κίνηση η επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ. Γεγονός, όμως, είναι ότι μαζεύτηκαν οι 120 ψήφοι (πλην ΧΑ) εναντίον της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ, με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα. Παρά τους κομματικούς τακτικισμούς και τις χωριστές προτάσεις, αποτελεί σοβαρή εξέλιξη η δυνατότητα συσπείρωσης ενός ισχυρού αντικυβερνητικού μετώπου που μπορεί να μπλοκάρει, όταν έρθει η ώρα, την εκλογή ΠτΔ για να προκληθούν εθνικές εκλογές.

Πραγματική ψυχρολουσία για την κυβέρνηση αποτέλεσε η πρόταση για δημοψήφισμα από 15 ανεξάρτητους βουλευτές που αποτελούν τη δεξαμενή στην οποία βασικά  προσβλέπουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συγκεντρώσουν τους 180 που απαιτούνται για την εκλογή ΠτΔ. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Φ. Κουβέλης με την επιστολή του σε πέντε πολιτικούς αρχηγούς συνδέει την πραγματοποίηση διαλόγου για την Κεντροαριστερά με τη συμφωνία σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, απομονώνει πλήρως τη ΝΔ την ώρα που εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει κυβερνητικές συμμαχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.