Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Aνάθεμά τα για μικρόφωνα

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Εχει ξανασυμβεί. Πολλές φορές. Και θα ξανασυμβεί. Γιατί τα παθήματα των άλλων δεν μπορούν να γίνουν δικό σου μάθημα - εδώ κι εσύ ο ίδιος πολλά παθαίνεις, αλλά λίγα μαθαίνεις, ελάχιστα. Μια στο τόσο λοιπόν, κάποια από τις χίλιες μύριες παιχνιδιάρικες θεότητες που έπλασε ο επίσης φιλοπαίγμων ανθρώπινος νους έχει όρεξη για σκανταλιές. Αφαντη καθώς είναι, πάει και πειράζει τα μικρόφωνα. Αυτά που βρίσκονται μπροστά σε επίσημους ή αναγνωρίσιμους κάθε λογής. Προέδρους χωρών, πρωθυπουργούς, υπουργούς, στρατηγούς, αξιωματούχους της ποικίλης ιεροσύνης, μεγάλους και τρανούς του θεάματος. Κι εκεί που νομίζουν ότι δεν τους ακούει κανένας (ή, τέλος πάντως, κανένας από εκείνους που δεν πρέπει να ακούνε τα κρυφά και τ’ απόρρητα), τους ξεφεύγει κάτι που βρίσκεται επιτέλους κοντά στην αλήθεια. Ή βωμολοχούν. Αυτοί που φροντίζουν πάντοτε τη γλώσσα τους, υποτάσσοντάς τη στα σιδερένια κλισέ τού πρέπει και της παντοειδούς ορθότητας. Αυτοί που, προτού μιλήσουν, προβάρουν οπωσδήποτε τα λόγια τους μπροστά στον καθρέφτη της σοβαροφάνειας αλλά και του εθνικού συμφέροντος, εάν είναι πολιτικοί.

Συνέβη λοιπόν και με τον κ. Τζον Κέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρισκόταν στο στούντιο κάποιου τηλεοπτικού σταθμού και, με τη σιγουριά ότι τα μικρόφωνα ήταν κλειστά, είπε διά του κινητού του στον κ. Τζόναθαν Φάιερ, αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτό που, καθώς φαίνεται, πιστεύει κατά βάθος· σ’ εκείνο το βάθος όπου κάθε άνθρωπος -αν δεν έχει ρομποτοποιηθεί πλήρως- διατηρεί κάποια ίχνη ευθυκρισίας και αμεροληψίας, μόνο που τα καταπνίγει ο δημόσιος ρόλος του, το αξίωμά του και οι ασφυκτικές δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Είπε δηλαδή και ο κ. Κέρι αυτό που πανθομολογείται. Αυτό που επιβεβαιώνεται από σωρεία βίντεο και φωτογραφιών. Αυτό που αποδέχονται και όλοι εκείνοι οι δίκαιοι Ισραηλινοί που, ως μέλη του ειρηνιστικού κινήματος, διαδηλώνουν εναντίον των αδιακρίτως φονικών επιχειρήσεων της ίδιας της πατρίδας τους: ότι η «στοχευμένη» επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα ούτε στοχευμένη είναι ούτε χειρουργική ούτε τίποτε άλλο απ’ όσα αναμασά η προπαγάνδα. Σαρωτική είναι. Γενικευμένη. Δίχως προσοχή σε «λεπτομέρειες», όπως παιδιά, άμαχοι, νοσοκομεία.
Γρήγορα την κατάλαβε την γκάφα του ο Αμερικανός υπουργός. Και γρήγορα ξαναφόρεσε το κανονικό γλωσσικό και πολιτικό κοστούμι του. Εδωσε μια κλοτσιά στον εαυτό του, τον σιχτίρισε που του ξέφυγε ένα κομματάκι της αλήθειας και αμέσως έπειτα είπε το «ποίημά του». Είπε δηλαδή όσα οφείλει να λέει μονίμως ένας Αμερικανός πολιτικός, και δη υπουργός Εξωτερικών. Οτι το Ισραήλ αυτοαμύνεται. Οτι έχει δίκιο και μόνο δίκιο και πάντα δίκιο. Α, και ότι οι επιθέσεις του από στεριά, θάλασσα και αέρα είναι «στοχευμένες» και «χειρουργικές». Πάνω-κάτω σαν τις επιδρομές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ εν γένει στο Ιράκ. Ή στη Γιουγκοσλαβία...
 kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.