Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Αλφρέδο ντι Στέφανο : ...

...Ο βασιλιάς δύο ηπείρων δεν είναι πια εδώ

Ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής και παίκτης-σύμβολο της Ρεάλ πέρασε στην Ιστορία

Ο Ντι Στέφανο (δεξιά) σκοράρει τον Μάιο του 1960 το πρώτο γκολ της Ρεάλ στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στη Γλασκώβη
Αλφρέδο ντι Στέφανο: Ο βασιλιάς δύο ηπείρων δεν είναι πια εδώ

Πελέ ή Μαραντόνα; Το αιώνιο δίλημμα για πολλούς αναλυτές του ποδοσφαίρου έχει ως απάντηση ένα τρίτο όνομα. Ούτε Πελέ ούτε Μαραντόνα αλλά Αλφρέδο ντι Στέφανο!
Ουσιαστικά αυτό «ψήφισε» χθες και ο Γιόζεφ Μπλάτερ, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ότι ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ήταν «ο πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής που έχει δει ποτέ και ο αγαπημένος του».
Η άποψη του προέδρου της FIFA, λίγα λεπτά μετά την είδηση του θανάτου του Ντι Στέφανο από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 88 ετών, μπορεί να προκαλεί πολλές ενστάσεις, όμως πριν από 15 χρόνια την έχει εκφράσει πρώτος ο ίδιος ο Πελέ. «Υπάρχει στον κόσμο μια διαμάχη για το ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής. Τον αναζητούν μεταξύ Πελέ και Μαραντόνα. Για εμένα ο καλύτερος όλων είναι ο Ντι Στέφανο. Ηταν σαφώς πολύ πιο ολοκληρωμένος παίκτης» είχε δηλώσει το 2009 ο βραζιλιάνος σουπερστάρ του ποδοσφαίρου για τον γεννημένο στις 4 Ιουλίου 1925 στο Μπαράκας, μία από τις γειτονιές του Μπουένος Αϊρες, «δον Αλφρέδο».
Ομως η Saeta Rubia, ελληνιστί Ξανθιά Σαΐτα, δημιούργησε τον μύθο της στη Μαδρίτη μολονότι όταν το 1953 αποφάσισε να περάσει τον Ατλαντικό προορισμός ήταν η Βαρκελώνη. Η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα από...
 συνέχεια
... τη Μιγιονάριος της Κολομβίας, με την οποία κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα σε ισάριθμα χρόνια, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και οι Μπλαουγκράνα έμειναν να θυμούνται τις φωτογραφίες από τα τρία φιλικά παιχνίδια που αγωνίστηκε με τη φανέλα της ομάδας τους. Τα δικαιώματα του Ντι Στέφανο βρίσκονταν ανάμεσα στην πρώτη ομάδα του, τη Ρίβερ Πλέιτ, από την οποία έφυγε λόγω της απεργίας που έκανε η Ενωση Αργεντινών Ποδοσφαιριστών, και τη Μιγιονάριος, με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο στις διαπραγματεύσεις με τους Καταλανούς.
Καθότι οριστική συμφωνία δεν είχε επέλθει με τους Κολομβιανούς, η Ρεάλ Μαδρίτης, που μετρούσε 19 χρόνια δίχως τίτλο, κινήθηκε μεθοδικά και αποφασιστικά «κλέβοντας» τον Ντι Στέφανο μέσα από τα χέρια της Μπαρτσελόνα. Οι Μερένχες συμφώνησαν με τη Μιγιονάριος, η οποία κατήγγειλε την Μπαρτσελόνα στη FIFA και μπλοκάρισε την έκδοση δελτίου στους Καταλανούς. Ακολούθως εξασφάλισαν το OK της Ρίβερ Πλέιτ και τέλος δελέασαν τον Ντι Στέφανο σε ένα ταξίδι-αστραπή του τότε αντιπροέδρου τους, Σαπόρτα, στη Βαρκελώνη.
Τότε γεννήθηκε ουσιαστικά το άσβεστο μίσος μεταξύ των Μαδριλένων και των Καταλανών, που ξύπνησε μνήμες του εμφυλίου πολέμου που είχε λήξει μόλις 14 χρόνια πριν. Μάλιστα η FIFA είχε αποστείλει ειδικό διαμεσολαβητή ο οποίος ως άλλος Πόντιος Πιλάτος είχε εισηγηθεί τη λύση να αγωνίζεται ο Ντι Στέφανο εναλλάξ ανά σεζόν στις δύο ομάδες! Τελικά η Ρεάλ κέρδισε την υπόθεση και άλλαξε την Ιστορία.
Από το 1956 μέχρι το 1960 κατέκτησε πέντε σερί ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ επί των ημερών του στέφθηκε και οκτώ φορές πρωταθλήτρια Ισπανίας, επιτρέποντας σε πολλούς να παραφράσουν μία από τις θρυλικές ατάκες του Ντι Στέφανο. «Το 0-0 είναι σαν Κυριακή χωρίς ήλιο» είχε δηλώσει κάποτε ο παίκτης που έχει αγωνιστεί με τις εθνικές ομάδες τριών χωρών (Αργεντινή, Κολομβία, Ισπανία), αλλά και «η Ρεάλ χωρίς Ντι Στέφανο θα ήταν βασίλισσα δίχως στέμμα»!
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.