Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Αποτεφρωτήρια εκτός κοιμητηρίων

 
ΚΩΣΤΑΣ ΟΝΙΣΕΝΚΟ
Λύνεται, έπειτα από πολλά έτη καθυστερήσεων και αναβολών, το θέμα της καύσης νεκρών στην Ελλάδα, με σχετική τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας - Θεσσαλονίκης, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επιτρέπεται η δημιουργία αποτεφρωτηρίων από τους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων σε χώρους εκτός κοιμητηρίων και εκτός περιοχών αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας και του πολεοδομικού κέντρου των σχεδίων πόλεως. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους που διαχειρίζονται κοιμητήρια να ιδρύουν στους ίδιους χώρους και αποτεφρωτήρια οστών.

Η τροπολογία λύνει σειρά θεμάτων τα οποία δεν είχαν λυθεί με τον νόμο του 2006, που ναι μεν επέτρεπε την καύση νεκρών, ωστόσο οι περιορισμοί που έθετε καθιστούσαν ουσιαστικά αδύνατη την εφαρμογή του. Ειδικότερα, προέβλεπε τη λειτουργία αποτεφρωτηρίων εντός κοιμητηρίων, κάτι εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας της έλλειψης χώρου σε αυτά, αλλά και των αντιδράσεων από τους τοπικούς εκκλησιαστικούς παράγοντες που τελικά ακύρωναν τις προσπάθειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του νεκροταφείου στο Μαρκόπουλο. Ανάλογες πρωτοβουλίες «ναυάγησαν» και στα κοιμητήρια Ζωγράφου, Σχιστού, Βόλου και Πυλαίας Θεσσαλονίκης. Με τη νέα ρύθμιση, τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών κατατάσσονται στην κατηγορία των μηχανολογικών «εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών» χαμηλής όχλησης, προβλέποντας αυτόματα τις διαδικασίες αδειοδότησης του μηχανολογικού μέρους τους, κάτι που δεν υπήρχε στον προηγούμενο νόμο.

Το νομικό μέρος

Επίσης ξεκαθαρίζεται και το νομικό μέρος που αφορά την αποτέφρωση, καθώς προβλέπεται αυτή να γίνεται με μια ληξιαρχική πράξη, η οποία θα συντάσσεται εντός 60 ωρών από τον θάνατο, με την προσκόμιση δύο εγγράφων: την έγγραφη δήλωση ή σημείωμα του θανόντος για την επιθυμία του να αποτεφρωθεί η σορός του ή αντίστοιχη δήλωση του/της συζύγου ή συντρόφου (για όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης), και την πιστοποίηση ιατροδικαστή που βεβαιώνει ότι η αιτία θανάτου δεν χρήζει περαιτέρω ιατροδικαστικής διερεύνησης και ότι έχουν αφαιρεθεί από το σώμα του νεκρού τυχόν ιατροτεχνικά μέρη, ακατάλληλα για αποτέφρωση. Τις ρυθμίσεις υπογράφουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και Υγείας Μάκης Βορίδης. Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλα τα κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς και οι πολιτικοί θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, που κατέθεσε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.