Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

H απόφαση τού Δικαστηρίου γιά τό οικονομικό σκάνδαλο τού δήμου Θεσ/νίκης

Τα ισόβια έγιναν 12 έτη για τον Παπαγεωργόπουλο

Σε δεύτερο βαθμό


14:01 | 14 Ιουλ. 2014
Τελευταία ανανέωση 17:16 | 14 Ιουλ. 2014
Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό αλλά για απλή συνέργεια μετά την αλλαγή του κατηγορητηρίου κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού δήμου 17,9 εκατομμυρίων ευρώ. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης. Στο άκουσμα της απόφασης, ο πρώην δήμαρχος, απευθυνόμενος προς την έδρα σχολίασε: «Είναι λάθος». Ζήτησε, δε, να δουν την υπόθεσή του ο Άρειος Πάγος, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρωθυπουργός.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης νωρίτερα έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο - κατά πλειοψηφία (3-2) και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πράξη που επισύρει ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης (10 έως 20 έτη). Το πρωτόδικο δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση δια παραλείψεως.
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος με χειρόγραφη δήλωσή του...

συνέχεια
... μετά την δίκη, σχολίασε ότι «δυστυχώς η σκευωρία κέρδισε για δεύτερη φορά» και έκανε λόγο για απόφαση με σκοπιμότητες. Επιπλέον ζήτησε από τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εξετάσουν τον φάκελο της υπόθεσής του.

Ένοχος, κατά πλειοψηφία (3-2) για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και επιπλέον για την πράξη της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (πλημμέλημα) κρίθηκε, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που, όπως ο τέως δήμαρχος, πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Μ. Λεμούσιας έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία του», τονίζοντας προς τους δικαστές ότι έκαναν «ένα τεράστιο λάθος». Το δικαστήριο του επέβαλε 13 χρόνια φυλάκιση για υπεξαίρεση και 15 μήνες για πλαστογραφία.

Την ομόφωνη ενοχή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, αποφάσισε το δικαστήριο για τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον τρίτο καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη και μόνο που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, που προσδιορίστηκε στο ποσό των 17,9 εκατ. ευρώ. Του επεβλήθηκαν 18 έτη για υπεξαίρεση, 2 για πλαστογραφία και 6 για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή συνολικά 26 έτη.

Τέλος, ένοχοι, για το πλημμέλημα ότι παρέλειψαν να ελέγξουν τον υφιστάμενό τους κρίθηκαν οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί αντιστοίχως σε ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ένα έτος και δυο έτη φυλάκισης αντίστοιχα.
 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.