Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Μια όαση γεννιέται στον Φαληρικό Ορμο

Η όλη παρέμβαση αναμένεται να ενοποιήσει την παραλιακή ζώνη του Παλαιού Φαλήρου με το υπό κατασκευήν Πάρκο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με το πράσινο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Η όλη παρέμβαση αναμένεται να ενοποιήσει την παραλιακή ζώνη του Παλαιού Φαλήρου με το υπό κατασκευήν Πάρκο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με το πράσινο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
 Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, μετά την πρόσφατη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων. Πρόκειται για την περιοχή η οποία συνδέεται με τον χώρο του παλαιού Ιππόδρομου στο Δέλτα του Φαλήρου και φτάνει έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς τα δυτικά. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η έκταση της παρέμβασης είναι μεγάλη και πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να αναζωογονήσει μια σημαντική περιοχή της Αττικής.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής (40 εκατ. ευρώ), το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020 (110 εκατ. ευρώ), αλλά και το υπ. Υποδομών (80 εκατ. ευρώ). Ως εκ τούτου, ήδη οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας προετοιμάζονται για τη διεκδίκηση του έργου, καθώς το κατασκευαστικό αντικείμενο είναι σημαντικό. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εγκάρσια μετατόπιση της Λ. Ποσειδώνος προς τη θάλασσα (έως 90 μέτρα), στο τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κηφισού και Συγγρού, συνολικού μήκους 1 χιλιομέτρου. Παράλληλα, η οδός θα χαμηλώσει, προκειμένου να ενοποιηθεί ο αστικός χώρος με το παραλιακό μέτωπο. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 600 στρεμμάτων και αντιπλημμυρικών έργων. Στη θέση της υφιστάμενης παραλιακής λεωφόρου θα δημιουργηθούν δύο φυσικές «κοιλάδες» πρασίνου, προσβάσιμες στους πεζούς, μία στο Μοσχάτο και μία στην Καλλιθέα. Αυτές οι ήπιες εδαφικές πτυχώσεις θα παραλαμβάνουν τις πλημμυρικές παροχές σε περιπτώσεις πολύ έντονης βροχόπτωσης, ενώ όλο τον άλλο καιρό θα αποτελούν πράσινες μεταβατικές ζώνες από την πόλη προς τη θάλασσα.

Η όλη παρέμβαση αναμένεται να ενοποιήσει την παραλιακή ζώνη του Παλαιού Φαλήρου με το υπό κατασκευή Πάρκο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με το πράσινο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Η μελέτη για την νέα αυτή παρέμβαση στον Φαληρικό Ορμο αποτελεί δωρεά του ιδρύματος κι έχει εκπονηθεί από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος επιμελήθηκε και των μελετών για λογαριασμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της επένδυσης των 566 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τόσο του πάρκου πρασίνου όσο και της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Σημειωτέον ότι η σχετική επένδυση υλοποιείται ήδη εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς πρόσφατα πέρασε με επιτυχία και το δεύτερο σκέλος των τμηματικών προθεσμιών, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της ανωδομής των κτισμάτων.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.