Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Παραλίες και θαλάσσια σπορ στη Μύκονο



Άλλη μια “άτυχη στιγμή” Αύγουστο μήνα στην Μύκονο με θύμα δεκάχρονο παιδί που γίνεται αφορμή να βγουν στην επιφάνεια παρατυπίες, αδυναμίες, λάθη και παραλήψεις χρόνων! Αίτια του τραγικού δυστυχήματος; H κακιά η ώρα ή η ολιγωρία του Δήμου που ξεκινάει την διαδικασία δημοπράτησης στα μέσα του καλοκαιριού, η εγκληματική αμέλεια του επιχειρηματία που λειτουργούσε χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, η ανοχή του Δήμου που αφήνει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό δημοπρασιών επιχειρηματίες που έχουν διάφορες καταγγελίες από τον προηγούμενο επαγγελματικό τους βίο, ενός Δήμου που δεν έχει την πολιτική βούληση να ελέγχει την τήρηση των όρων των συμβάσεων, οι ελλιπείς έλεγχοι της Λιμενικής Αρχής, αφού διενεργεί αυτοψίες μετά από καταγγελίες αλλά δεν επιτηρεί συχνά και αυστηρά την λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων, η γραφειοκρατική και παρελκυστική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και υποστελέχωση των υπηρεσιών της; ΟΛΑ ΜΑΖΙ!
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο επιχειρηματίας που πήρε μέρος στον διαγωνισμό για την ενοικίαση 50 τμ παραλίας στο Καλό Λιβάδι για να λειτουργήσει την επιχείρηση του για ενοικίαση θαλάσσιων σπορ και έδωσε 1500 ευρώ, για να συμμετάσχει στην δημοπρασία του Δήμου στις 15/7 είχε τη έγκριση της αρμόδιας επιτροπής ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις να δραστηριοποιείται σε αυτό το αντικείμενο. Η διαδικασία έχει ως εξής:

 συνέχεια
...Ο ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να μισθώσει από τον Δήμο κομμάτι της παραλίας για θαλάσσια σπορ, κάνει αίτηση στο λιμεναρχείο συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η αίτησή του εξετάζεται από την αρμόδια τριμελή επιτροπή (Επιτροπή αρθ. 35 Γενικού Κανονισμού Λιμένα 20 στην οποία προεδρεύει ο Λιμενάρχης και συμμετέχει ο Δήμαρχος ως εκπρόσωπος του Δήμου και ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας) και αφού εγκριθεί συντάσσεται σχετικό πρακτικό και ενημερώνεται ο Δήμος ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μπορεί να πάρει μέρος στην δημοπρασία. Αφού πλειοδοτήσει ο εκάστοτε επιχειρηματίας είτε πρόκειται για θαλάσσια σπορ είτε για τοποθέτηση ομπρελών, υπογράψει την σύμβαση και πληρώσει τα σχετικά, η σύμβαση υπογράφεται από τον Δήμο και στέλνεται στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για την τελική υπογραφή. Η σύμβαση επιστρέφεται στον Δήμο και ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ εκδίδεται από το Λιμεναρχείο άδεια λειτουργίας της μόνο για τις επιχειρήσεις ενοικίασης θαλάσσιων μέσων αναψυχής, η οποία ισχύει για το τρέχον έτος και μόνο στο συγκεκριμένο κομμάτι παραλίας. Για εφέτος ακόμη αυτό δεν έχει γίνει! Η Κτηματική Υπηρεσία θα στείλει πίσω υπογεγραμμένες όλες τις συμβάσεις παραλιών και θαλασσίων σπορ από Δευτέρα 18/8/2014. Άρα σήμερα, ο συγκεκριμένος και υπό κατηγορία επιχειρηματίας και όλοι οι υπόλοιποι που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση θαλάσσιων μέσων αναψυχής , δεν έχουν άδεια λειτουργίας! Φυσικά λειτουργεί ανενόχλητος, όπως όλοι, από τον Μάιο με την ανοχή του Δήμου, έχει δε καταπατήσει και δημόσιο χώρο ενοικιάζοντας ομπρέλες ενώ δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό για αυτό και οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει εις βάρος του πολλές καταγγελίες για διάφορες παραβάσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Με τέτοιους επιχειρηματίες συνεργάζεται ο Δήμος κρατώντας σε ομηρία και τους ευσυνείδητους που δεν έχουν καμία διάθεση να παρανομήσουν αλλά αναγκάζονται για να μην χάσουν την σαιζόν, εξαιτίας τις κωλυσιεργίας των διαδικασιών. Για το συγκεκριμένο έγκλημα ερευνάται από τις ανακριτικές Αρχές αν εφαρμόστηκε ο κανονισμός που καθορίζει όρια ηλικίας για τη συμμετοχή σε κάθε σπορ και το γιατί σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχε δεύτερο άτομο στο σκάφος ως όφειλε, όπως επίσης αν ο 22χρονος χειριστής που προκάλεσε το ατύχημα είχε το κατάλληλο δίπλωμα και έτη σχετική γνώση και εκπαίδευση, αν λήφθηκαν υπόψη οι καιρικές συνθήκες και αν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Είναι μια υπόθεση που προφανώς θα εξετασθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Επιτακτικά μπαίνει το θέμα και για τη συνολική διαχείριση των παραλιών από τον Δήμο εδώ και χρόνια. Εδώ ο εισαγγελέας έχει τον λόγο. Μπορεί αυτήν την φορά:
-η χωροθέτηση των τμημάτων των παραλιών να έγινε εφαρμόζοντας αυστηρά τον νόμο
– οι αποστάσεις που προβλέπονται (100 μέτρα το κάθε δημοπρατούμενο κομμάτι από το άλλο και από αυτά που δίνονται με απευθείας ανάθεση) αφήνοντας θεωρητικά ελεύθερα περισσότερα κομμάτια παραλίας
-μπορεί να προσκομίστηκαν για πρώτη φορά διαγράμματα παραλιών υπογεγραμμένα από τον τοπογράφο μηχανικό- υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου,
όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καταπατηθεί κομμάτια της παραλίας και ότι δεν υπάρχει υπερεκμετάλλευση και ανεξέλεγκτη χρήση. Σε κάθε δημοπρατούμενο κομμάτι που έχει έκταση 500 τμ επιτρέπεται βάση νόμου η τοποθέτηση 50 σετ ομπρελών. Αναρωτιέμαι πόσες είναι οι επιχειρήσεις που τηρούν τη σύμβαση που υπέγραψαν. Υπάρχουν παραλίες με μηδαμινό ακάλυπτο χώρο και με ξαπλώστρες ως μέσα στην θάλασσα!
Όλοι εμείς που ανήκουμε στην ΚΕΠΟΜ είμαστε χρόνια ενάντια στην καταπάτηση του δημόσιου χώρου, στην ξέφρενη «φερόμενη» ανάπτυξη, στην σκόπιμη ανοχή στην παραβατικότητα! Δυστυχώς για άλλη μια φορά δικαιωθήκαμε! Είμαστε οι μόνοι που αντιδρούμε και καταγγέλλουμε την υπερεκμετάλλευση των πάντων χωρίς όρια και έλεγχο. Για την φετινή δημοπρασία που έτυχε να είμαι μέλος της επιτροπής ζήτησα από τα άλλα δύο μέλη (κ. Ειρήνη Γρυπάρη, κ. Δημήτρη Σκαγιά) να μην επιτρέψουμε σε επιχειρηματίες που έχουν παραβάσεις βεβαιωμένες από ελεγκτικό μηχανισμό ( ΑΤ Μυκόνου-Λιμεναρχείο) να μην συμμετάσχουν στην δημοπρασία, επικαλούμενη το άρθρο 29 των όρων διακήρυξης της πλειοδοτικής δημοπρασίας για την ενοικίαση των παραλιών του Δήμου που έχει ψηφίσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου(!), και που λέει ότι ο Δήμος έχει το δικαίωμα να αποκλείσει την συμμετοχή στην διαδικασία επαγγελματιών που έχουν στο παρελθόν καταγγελίες ακόμη και προφορικές. Βεβαίως οι υπόλοιποι δύο της επιτροπής δεν το δέχθηκαν! Το ίδιο ζήτησα και για την συνεδρίαση της επαναδημοπράτησης που είχε προγραμματιστεί για τις 14/8. Κατήγγειλα δε τόσο στο Λιμεναρχείο εγγράφως και στα μέλη της επιτροπής δημοπρασιών προφορικώς ότι στο κομμάτι της παραλίας της Ελιάς για ενοικίαση θαλασσίων σπορ που ήταν για επαναδημοπράτηση ήδη λειτουργεί επιχειρηματίας σχετική επιχείρηση. Από το Λιμεναρχείο ζήτησα αυτοψία και ενημέρωση. Η μη δέσμευση των άλλων δύο μελών της επιτροπής δημοπρασιών, ακόμη και μια μέρα μετά το τραγικό συμβάν, να αποκλείσουν από την διαδικασία επιχειρηματίες που τους βαραίνουν καταγγελίες με οδήγησε τελικά σε παραίτηση από αυτήν, ώστε να μην συμμετέχω με την παρουσία μου στην κατοχύρωση ακόμη μιας συγκάλυψης!
Σε ότι αφορά στο έκτακτο ΔΣ που συγκάλεσε στις 13/8/14 η ασκούσα καθήκοντα Δημάρχου μετά το τραγικό γεγονός, για να συζητηθεί η ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία παραχώρησης τμήματος παραλίας για χρήση θαλασσιών μέσων αναψυχής, δεν πραγματοποιήθηκε έλλειψη απαρτίας. Θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ηθική υποχρέωση των συμβούλων στην μνήμη ενός αθώου παιδιού να δηλώσουν παρόν σε αυτή την δύσκολη ώρα για τον Δήμο και να πάρουμε όλοι μαζί δραστικές αποφάσεις αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος! Πόσο έτοιμοι είμαστε για αυτό; Ποιός θα έχει τα κότσια, αφού έχει και ο Δήμος τις ευθύνες του; Ας αναλάβουμε επιτέλους όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν! Ας δείξουμε έστω και την ύστατη ώρα ότι δεν συγκαλύπτουμε την παραβατικότητα, ότι δεν είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων! Ότι είμαστε ένας τουριστικός προορισμός φιλόξενος, ένας Δήμος που δεν βάζει πάνω από όλα το κέρδος αλλά την δημόσια ασφάλεια και την διαφύλαξη της νομιμότητας! Ας κλείσουμε επιτέλους όλες τις πληγές του παρελθόντος και ας γυρίσουμε σελίδα! Το οφείλουμε στον τόπο, το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στους επισκέπτες, το οφείλουμε στους εαυτούς μας! Στην οικογένεια του αδικοχαμένου αγοριού στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Άννα Καμμή,
Δημοτική σύμβουλος Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.