Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μπλόκο σε όσους ελέγχονται για μαύρο χρήμα

Ούτε η Εφορία θα μπορεί νά προχωρήσει σε πλειστηριασμό!

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μπλόκο σε όσους ελέγχονται για μαύρο χρήμα

Μοιάζει αυτονόητο. Οταν η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ελέγχει έναν φορολογούμενο και έχει εκδώσει εντολή δέσμευσης ενός ακινήτου του, η Εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό για το ίδιο ακίνητο στην περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, πολύ περισσότερο δε, δεν μπορεί να του χορηγήσει αποδεικτικό ενημερότητας για να μεταβιβάσει ο ίδιος το ακίνητο.
Ο νόμος για την Αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται για λόγους συντομίας, ισχύει από το 2008. Μόλις χθες όμως, έξι χρόνια μετά, δημοσιοποιήθηκε η ερμηνευτική εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, με την οποία δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα για την εφαρμογή διατάξεων του νόμου.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ είναι η μια ανάγνωση της εγκυκλίου, με την οποία είναι σαφές ότι σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός για τους φοροφυγάδες.
Η άλλη όψη αναδεικνύει την ελληνική πατέντα των εγκυκλίων. Κανένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι για κάθε διάταξή του. Ετσι είναι δομημένη η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα και οι διαρκείς αλλαγές στη νομοθεσία οδηγούν σε έναν κυκεώνα διατάξεων που ψηφίζονται μεν, αλλά πολλές φορές μένουν στα χαρτιά.

Η ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο της κ. Σαββαΐδου...
 συνέχεια
... εφόσον στην απόφαση της Αρχής περιλαμβάνεται απαγόρευση εκποίησης ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο μεταβίβασης ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού, το Τμήμα Εσόδων των ΔΟΥ καταχωρίζει δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού για μεταβίβαση ακινήτου στο taxis. Διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι η μη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής αφορά αποκλειστικά στα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμευθεί με την απόφαση της Αρχής. «Εξυπακούεται», συνεχίζει η εγκύκλιος, «ότι εφόσον το αποδεικτικό ζητηθεί για μεταβίβαση μη δεσμευμένου ακινήτου, το αποδεικτικό ενημερότητας ή η βεβαίωση οφειλής κατά περίπτωση χορηγείται για το συγκεκριμένο μη δεσμευμένο ακίνητο» εφόσον βεβαίως συντρέχουν οι υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Κατά την καταχώριση της απόφασης της Αρχής στο taxis, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται, θα πρέπει να αναγράφεται και ο αριθμός της απόφασης ώστε να μπορεί να μπλοκάρεται εύκολα η διαδικασία χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας.
Οι υπόλοιπες οδηγίες της εγκυκλίου αφορούν το Δικαστικό Τμήμα των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων. Ορίζεται ότι εφόσον η απόφαση της Αρχής ορίζει απαγόρευση εκποίησης περιουσιακού στοιχείου, δεν μπορεί ο φορολογικός ελεγκτικός μηχανισμός να προχωρήσει στην επίσπευση προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού αν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη. Δεν μπορεί δηλαδή να έχει απαγορεύσει η Αρχή την εκποίηση ακινήτου και να έρθει το Δημόσιο να επισπεύσει πρόγραμμα πλειστηριασμού.
Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία, να εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ώστε στην περίπτωση καταδικαστικής απόφασης να μπορεί να δημευθεί το συγκεκριμένο ακίνητο. Αν υπάρχει αθωωτική απόφαση για τον ελεγχόμενο τότε μπορεί να προχωρήσει ο πλειστηριασμός του ακινήτου του από την πλευρά του Δημοσίου, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Τέλος με την εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι ειδικά στις περιπτώσεις διενέργειας φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων και κατά τη διαδικασία είσπραξης χρεών, η ΓΓΔΕ μπορεί να ζητήσει και να λάβει από την Αρχή κάθε διαθέσιμη πληροφορία που είναι πιθανό να σχετίζεται με τον έλεγχο ή την προσπάθεια είσπραξης χρεών.
Η Αρχή από την πλευρά της μπορεί να αποφασίσει να μη δώσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες αν κρίνει ότι η παροχή τους θα θέσει σε κίνδυνο τη δική της έρευνα. Δεν μπορεί όμως να αρνείται την παροχή πληροφοριών για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.