Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Η ΜΙΚΡΗ ΚΡΙΣΗ ΑΜΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Φελνίκος
Φελνίκος
 
 Έκανε χθες δηλώσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος και είπε πως σύμφωνα με μελέτη μεγάλης ελληνικής τράπεζας μπορούν να δημιουργηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια 750.000 νέες θέσεις εργασίας. Η μελέτη, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι της Εθνικής τράπεζας.

Την ίδια μελέτη ο Βενιζέλος την είχε επικαλεστεί και προ δεκαημέρου, σε συνεδρίαση στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τότε είχε πει πως σκοπεύει αυτή την έκθεση να την παρουσιάσει αναλυτικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Χθες είπε πως πρότεινε και έγινε δεκτό να συνέλθει στις 25 Αυγούστου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις.
Υποθέτω πως ο μόνος λόγος που ο Βενιζέλος θέλει να γίνουν κατά περίπου 20 ημέρες ενωρίτερον οι ανακοινώσεις δεν είναι γιατί φοβάται μήπως του κλέψει τη δόξα ο Σαμαράς εξαγγέλοντας αυτός τις 750.000 θέσεις εργασίας, αλλά επειδή κατανοεί πως η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια ημέρα.
Επίσης είμαι σίγουρος πως ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη υιοθετεί την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας επειδή ξέχασε πως πριν τρεις μήνες, τον Μάιο το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει άλλη πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πρόταση που προέβλεπε 972.400 νέες θέσεις εργασίας. Ναι, 972.400 όχι 972.300 ή 972.500. Και μάλιστα έλεγε και αναλυτικά και τους τομείς. Ήταν, νομίζω, 50.000 στις υποδομές, 44.400 στον πρωτογενή τομέα, 77.000 στην ενέργεια, 240.000 στη μεταποίηση και πάει λέγοντας.
Δεν είναι ότι εκείνη η πρόταση ήταν προεκλογική ή ανεδαφική, απλώς ο Βενιζέλος ξέχασε πως το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένη, επεξεργασμένη και ρεαλιστική πρόταση για το θέμα. Τόσες σκοτούρες, και ιδίως ως υπουργός Εξωτερικών με τη Γάζα και την Ουκρανία, έχει ο άνθρωπος που να τα θυμάται όλα. Τον καταλαβαίνω.
Εξάλλου, εάν δεν ήταν η αμνησία ο λόγος θα έπρεπε να τον κατηγορήσουμε επειδή κατάφερε σε τρεις μήνες να κόψει 222.400 θέσεις εργασίας. Και μάλιστα όχι από τις υφιστάμενες, αλλά από αυτές που είχε υποσχεθεί.
Επιπροσθέτως, ο λόγος που με οδηγεί στο συμπέρασμα πως...

συνέχεια
...η αβλεψία του Ευαγγέλου όντως οφείλεται σε αμνησία είναι και το γεγονός πως χθες υποστήριξε ότι οι 750.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε πέντε χρόνια, ενώ προ δεκαημέρου είχε πει σε έξι χρόνια. Μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά με τα μαθηματικά αλλά, έστω και ως νομικός, μπορεί να διακρίνει πως είναι άλλο πράγμα να υπόσχεσαι 150.000 θέσεις το χρόνο και άλλο 125.000.
Όπως και να το κάνουμε το να δημιουργήσεις επιπλέον 25.000 νέες θέσεις εργασίας τη σήμερον ημέρα είναι ένα θαύμα που ξεπερνά κι αυτό του Ιησού στην Κανά. Φυσικά, δεν αντιλέγω πως ο Ευάγγελος μπορεί να διαθέτει ικανότητες μεγαλύτερες κι από αυτές του Θεανθρώπου όμως το να μπορέσει σε δέκα ημέρες να δημιουργήσει άλλες 25.000 θέσεις εργασίας είναι κάτι που ούτε ο Βενιζέλος δεν θα μπορούσε να το καταφέρει.
Γι' αυτό υποστηρίζω πως τα όσα είπε χθες δεν είναι πομφόλυγες ή αέρας κοπανιστός, αλλά οφείλονται σε μια μικρή κρίση αμνησίας και μόνον. Και πρέπει να τον συγχωρήσουμε επειδή, όπως προείπα, έχει, ειδικά αυτές τις μέρες, πολλές σκοτούρες. Έπεσε και το εμπάργκο του Πούτιν στα ελληνικά ροδάκινα, τις φράουλες και τα πουλερικά, τι να πρωτοθυμηθεί ο καψερός!
Πάντως, θα ήταν κακοπροαίρετος κάποιος ο οποίος, προκειμένου να υποστηρίξει πως αυτά που λέει ο Βενιζέλος δεν γίνονται, έφερνε ως παράδειγμα το γεγονός πως τα τέσσερα χρόνια που είναι αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως αντί να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας χάθηκαν περίπου 900.000 από αυτές που υπήρχαν.
Και δεν θα ήταν μόνον κακοπροαίρετος, αλλά και παλιάνθρωπος και υπονομευτής και χαμερπής και μίζερος και σπυριάρης και καμπούρης και λακαμάς. Απολύτως... Απολύτως... Και όταν λέω απολύτως το εννοώ. Δεν μπορεί κάποιος να παίζει με τις ζωές των ανθρώπων σα να παίζει τίτσου. Η ανεργία δεν είναι θεατρικό σανίδι για να επιδεικνύουν τις υποκριτικές τους ικανότητες οι Ριγκολέτοι. Ούτε είναι "ζητωπόλεμος" επειδή το "επεισόδιο της Κούτρας" παραμονεύει. Γι' αυτό όμως σε επόμενο άρθρο.
 matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.