Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Πράσινο φως για φοροελαφρύνσεις ψάχνει η κυβέρνηση ...


To "ναι" της τρόικας θέλει να ακούσει η κυβέρνηση για να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις καθώς το πολιτικό κλίμα ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αρχίζει να κινείται σε ένα...
άτυπο προεκλογικό κλίμα. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στην νομοθεσία για τους οικονομικά αδύναμους φοροοφειλέτες και αύξηση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Στην γενικότερη ατζέντα φοροελαφρύνσεων που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να δεχθεί η τρόικα στο Παρίσι ώστε να την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται μειώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τέλη των αυτοκινήτων.
Όσον αφορά τους οικονομικά αδύναμους φοροοφειλέτες, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, το Υπουργείο θέλει αλλαγές στη νομοθεσία ώστε οι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμοι να μη θεωρούνται ότι διαπράττουν διακριτό έγκλημα και να μη βρίσκονται αντιμέτωποι με το Αυτόφωρο.
Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με Αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δεν έχουν έλθει σε συμφωνία για το θέμα με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές εφόσον γίνουν δεν θα αφορούν όσους βαρύνονται με κατηγορίες φοροδιαφυγής.
Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις, η τελευταία των οποίων θα καταβληθεί τον Μάρτιο του 2015, ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014. Αυτή η γνωμοδότηση έχει διευκολύνει κατά πολύ το Υπουργείο Οικονομικών, που επιχειρηματολογεί ότι η επέκταση των δόσεων από τις 4 που προβλέπεται σήμερα σε 7 θα δώσει ανάσα στους φορολογουμένους και θα διασφαλίσει πως η εισπραξιμότητα του φόρου θα είναι καλύτερη από την αναμενόμενη.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.