Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Δεκατρία χρόνια σαν αιώνες μετά


Μάρτη του 440 π.Χ. σαράντα τριήρεις με επικεφαλής τον Περικλή και αντιναύαρχο τον Σοφοκλή αποπλέουν από τον Πειραιά για να συνετίσουν τους Σαμιώτες επειδή έχουν το θράσος να αποστατήσουν από την Αθηναϊκή Συμμαχία. Ο Μέλισσος, ο ναύαρχός τους, ονομαστός φιλόσοφος -το σύγγραμμά του «Περί του όντος» θαυμάζεται κατά την αρχαιότητα- αφού ηττάται στη ναυμαχία, κλείνεται στα τείχη της πόλης και δεν λέει να παραδοθεί. Καταβεβλημένοι τον Νοέμβριο οι οπλίτες ζητούν από τον Ολύμπιο αρχηγό τους να επιτεθούν λύνοντας την πολιορκία πάση θυσία. Πλησιάζουν τα λιομαζώματα και το λάδι είναι πολύτιμο στην Αττική.
Ιδιοφυής και σώφρων εκείνος θεωρεί τους πολίτες ανεκτίμητο υλικό που δεν θέλει να σπαταλήσει. Η άρνησή του προκαλεί αναβρασμό στο εκστρατευτικό σώμα και τότε συγκαλεί σύσκεψη στην «Ηγεμόνη», τη ναυαρχίδα του. «Η ανθρώπινη λύσσα για ολοένα περισσότερη δύναμη κατάντησε την Αθήνα τυραννική και τη συμμαχία, από ζευγάρωμα ελεύθερων πόλεων, συνονθύλευμα από υποτακτικούς που τη μισούν» τονίζει ο δάσκαλός του Αναξαγόρας και αξιώνει τη σύναψη ειρήνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος συνεχίζει ο Αρχέλαος: «Καλύτερα να κρατάς τους φίλους με την καλοσύνη παρά με την ισχύ». Ο Σωκράτης επισημαίνει πως: «Ευτυχισμένες είναι οι πόλεις που ζουν με ειρήνη όσο μπορούν πιο πολύ», υπενθυμίζοντας επιπροσθέτως ότι: «Δύσκολα βρίσκει κανείς συμμάχους στην αδικία». Ο Περικλής τους αγνοεί. Μάη του 439 οι Σάμιοι συνθηκολογούν. Ο αρχιερέας Διοπείθης, φανατικός χρησμολόγος του νεφεληγερέτη, ετοιμάζεται να θυσιάσει σαράντα νέους. Παιδιόθεν έχει παραλυμένο το αριστερό χέρι, αλλά δεν διστάζει να σφάζει με το δεξί. Αυτόν τουλάχιστον τον σταματά ο γιος του Ξάνθιππου.
Ολολύζουσα τριάντα πέντε χρόνια αργότερα η Αθήνα αναγκάζεται να υπογράψει ταπεινωτική συνθήκη με τη Σπάρτη. Ο αρχαίος κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος. Το κλεινόν άστυ υποδουλώνεται από τους Θηβαίους, τους Μακεδόνες, τους επιγόνους του Αλεξάνδρου, τους Ρωμαίους. Εξαιτίας της ίδιας λύσσας για κυριαρχία, που γεννά ασυγκράτητο μίσος, σαν σήμερα πριν από δεκατρία χρόνια ολόκληρη η ανθρωπότητα βλέπει σε απ' ευθείας μετάδοση τους δίδυμους πύργους να καταρρέουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες περιφρονούν νηφάλιες γνώμες σαν των αρχαίων φιλοσόφων και αντιδρούν σπασμωδικά με άδικους πολέμους ανά την υφήλιο.
Σπιούνα και στρεψόδικη η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Από την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου 2001 οι στέρεες βεβαιότητες του κόσμου μας έχουν άρδην ανατραπεί. Απότοκο του παραλογισμού του πλανητάρχη-χωροφύλακα η οικονομική κρίση, κομματιάζει τη συνοχή των δυτικών κοινωνιών εκ των έσω. Οσο για τους απείθαρχους ηγέτες του τρίτου κόσμου που κονιορτοποίησαν οι έξυπνες βόμβες. Εκδικούνται τώρα χαιρέκακα, αφού οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι τούς αντικατέστησαν με κτηνωδέστερα εξαμβλώματα. Τα μετέωρα εθελοτυφλούν στη νέα τάξη πραγμάτων με περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά και σποραδικές καταιγίδες στα όρη.
meteoros@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.