Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τυχαίο; Δεν νομίζω…


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ

Δείχνουν τα «δόντια» τους καταπώς φαίνεται οι δανειστές λίγες ημέρες πριν την επιστροφή τους στην Αθήνα για την επόμενη αξιολόγηση: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται πως είναι «προγραμματισμένη» κάποια συνάντηση στην Ουάσιγκτον για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έκθεσή της «χτυπά» την ελληνική πλευρά εκεί που «πονάει».
Από την μια αναφέρει πως τα «τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός», από την άλλη όμως προειδοποιεί για «κινδύνους στη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική προοπτική» σημειώνοντας ότι αυτοί προέρχονται:
-Από την αβεβαιότητα που περιβάλει τον αντίκτυπο των εκτεταμένων φορολογικών μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε ισχύ μέσα στο έτος
-Από τις δυσμενείς δικαστικές αποφάσεις σε προηγούμενες περικοπές μισθών και συντάξεων και
-Από την τεταμένη χρηματοοικονομική κατάσταση στον κλάδο της υγείας.
Με άλλα λόγια οι δανειστές λίγο πριν έρθουν στην Ελλάδα, υπενθυμίζουν στην ελληνική πλευρά ότι ένα θέλει να πάρει για παράδειγμα τις φοροελαφρύνσεις ή την ελάφρυνση του χρέους.. θα πρέπει και να δώσει… Το μόνο βέβαιο είναι ότι η χρονική συγκυρία που γίνονται αυτές οι επισημάνσεις δεν είναι τυχαία και από την άλλη συνεχίζει να αναδεικνύει το που «παίζεται» το παιχνίδι... Εκείνοι το «μαχαίρι», εκείνοι και το «καρπούζι», την ώρα που καμία κουβέντα δεν γίνεται για το πώς μπορεί να ορθοποδήσει η χώρα μέσω της ανάπτυξης.
Προφανώς και δεν μπορούν να δουν το πώς μπορούν να βοηθήσουν την Αθήνα σε αυτό το πεδίο, πέρα από το να «τρέξει» η ίδια, είτε τις αποκρατικοποιήσεις, είτε αξιοποιώντας το κοινοτικό «χρήμα», είτε ρίχνοντας και άλλο μισθούς ή απελευθερώνοντας τις ομαδικές απολύσεις ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Γνωστή η συνταγή μόνον που μέχρι σήμερα δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα.. Και σίγουρα είναι μια συνταγή …που δεν την αντέχει πια ο Έλληνας.
 matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.