Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αγαπητέ σύντροφε Μπίστη...

mpistis.jpg

Mε τίτλο ''Φυγή προς τα εμπρός'' σχολιάζει στο facebook ο Μπίστης τη χθεσινή εκδήλωση και δίνει ανάσα διεξόδου στην κεντροαριστερά:

Δεν χρειάζονταν τα χθεσινά έκτροπα για να γίνει κατανοητό οτι η εμμονή στο " όλο ΠΑΣΟΚ" ειναι αντιαισθητική και- κυρίως- πολιτικά αντιπαραγωγική. Ενα δρόμο έχουν ο Β. Βενιζέλος και οι υγιείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ: να συμβάλουν ισότιμα στην δημιουργία μιας νέας, μεγάλης ( ευρύτερης απο την Ελιά) Δημοκρατικής Παράταξης.
Προϋπόθεση: διαζύγιο με τις δυνάμεις του αναχρονισμού και άμεση συγκρότηση της Πολιτικο- οργανωτικής Επιτροπής που θα οργανώσει το Συνεδριο της Παράταξης. Αυτη θα διαμορφώσει τις πολιτικές θέσεις,θα κανονίσει την εκπροσώπιση, κανονικό μητρώο μελών.. με δυό λόγια τα πάντα. Προσκλητήριο σε όσους θέλουν και ξεκινάμε αμέσως. Αλλιώς η πορεία ειναι προδιαγραμμενη και μοναχική.
Εpikairo: O Nίκος Μπίστης, σχολιάζοντας τα χθεσινά «έκτροπα», θεωρεί ότι θα πρέπει να πάρει διαζύγιο από τις δυνάμεις του αναχρονισμού και με μπροστάρη τον Βενιζέλο να κάνουν τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός με μία νέα ελιά! 

Αλήθεια, αγαπητέ σύντροφε Νίκο, έχεις διόλου αντιληφθεί ότι η πολιτική άποψη του Γιώργου Παπανδρέου είναι καμιά δεκαριά χρόνια μπροστά από τη δική σου; Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που δημιούργησαν κόμμα με αυτά που ο Παπανδρέου έλεγε πριν 10 χρόνια και τα οποία χρειάστηκε μία δεκαετία ώστε να τα επεξεργαστούν και να τα υποστηρίξουν ως θέσεις.

Μήπως εσύ και οι όμοιοί σου φέρατε τις ανοιχτές διαδικασίες στο κόμμα;
Μήπως εσύ και οι όμοιοί σου φέρατε την εκλογή προέδρου από τη βάση;
Μήπως εσύ και οι όμοιοί σου χρησιμοποιήσατε το διαδίκτυο στις κομματικές δομές και στο κράτος ως μέσο πληροφόρησης αλλά και λογοδοσίας;

Αντιθέτως, τα χρόνια του παρελθόντος για τα οποία είσαι υπερήφανος, είναι γνωστά τοις πάσι για τον τρόπο λειτουργίας, τις κλειστές δομές, την αποδυνάμωση περιφερειακών οργανώσεων, τα σκοτεινά δωμάτια αποφάσεων από μη εκλεγμένα στελέχη. Αυτή είναι η φυγή προς τα εμπρός των δικών σου οραμάτων; Ο έλεγχος και οι μαριονέτες;


Αλήθεια, αγαπητέ σύντροφε Νίκο, έχεις διόλου αντιληφθεί στην πράξη αυτά που σχεδίασε και έκανε ο Παπανδρέου στα 2 υπουργεία που τέθηκε επικεφαλής στο παρελθόν, αυτό της παιδείας, με τη δημιουργία συνθηκών ενσωμάτωσης των μειονοτήτων στην πράξη και σχεδιασμό σε κάθε βαθμίδα που δε μπορούσε καν να κατανοήσει ο εκπαιδευτικός και πολιτικός χώρος; Ή μήπως σε αυτό των εξωτερικών, με την αλλαγή πολιτικής στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά από 180 περίπου χρόνια ή τη νέα σχέση με τις δυνάμεις της Ευρώπης;

Αντιθέτως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον οποίο σήμερα επικαλείσαι, πέρασε από 8 υπουργεία και άφησε τη σφραγίδα του για το βασικό μέτοχο, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τα δεκάδες ρουσφέτια στον τομέα του στρατού -μήπως έχεις να μου αναφέρεις μία, έστω μία μεταρρύθμιση, για να υποδηλώσει ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει τη φυγή προς τα εμπρός; Ούτε μία μεταρρύθμιση ενώ είχε αναλάβει πλειάδα χαρτοφυλακίων στην εικοσαετή πολιτική του πορεία.

Αλήθεια, αγαπητέ σύντροφε Νίκο, έχεις διόλου αντιληφθεί τα πεπραγμένα του Παπανδρέου κατά την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την άσκηση εξουσίας; Θυμάσαι πότε έγινε η προηγούμενη μεταρρύθμιση στην παιδεία; Εγώ θυμάμαι μία αποτυχημένη προσπάθεια επί Αρσένη. Θυμάσαι πότε έγινε η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό; Εγώ θυμάμαι μία αποτυχημένη προσπάθεια επί Γιαννίτση. Θυμάσαι πότε έγινε η μεταρρύθμιση στην υγεία; Εγώ θυμάμαι μία αποτυχημένη προσπάθεια επί Αλέκου Παπαδόπουλου (θα ήτο επιτυχημένη αν δεν είχει προηγουμένως αποπεμφθεί). Παιδεία-υγεία-ασφάλιση, αγαπητέ Νίκο, το τρίπτυχο της σοσιαλδημοκρατίας.
Ή μήπως δημιουργήθηκε ένα μοντέρνο σύγχρονο κράτος, με διαύγεια, λογοδοσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απογραφή-ενιαίο μισθολόγιο, οργάνωση σε αξιοκρατική βάση της τοπικής αυτοδιοίκησης; Ή μήπως δημιουργήθηκαν στην οικονομία οι προϋποθέσεις να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, να πληρώσουν επιτέλους οι οφσορίτες και λοιποί έχοντες αυτά που τους αναλογούν. Ή μήπως επαναπροσδιορίστηκε η σχέση με το Ισραήλ, δημιουργήθηκε ένας νέος ενεργειακός χάρτης και προέκυψαν τεράστια οφέλη για την Κύπρο; Ή μήπως άνοιξαν επαγγέλματα, αποδεσμεύτηκαν δυνάμεις από την κλειστή οικονομία και εμποδίστηκε η λειτουργία του πελατειακού συστήματος; 

Όσα αναφέρω έγιναν σε μία διετία και τα έκανε η κυβέρνηση του «αναχρονιστή» Παπανδρέου. Εκτός αν θεωρείς πολιτική με ιδεολογικό πρόσημο τα μεγάλα έργα -τότε, πάσο.

Αντιθέτως, ο Βενιζέλος δεν ανέλαβε καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία κατά την άσκηση εξουσίας τα τελευταία 2 χρόνια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι ο άνθρωπος που εμπόδισε την εφαρμογή του ενιαίου ψηφοδελτίου στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά την ανακοίνωση για εφαρμογή του από τον Αντώνη Σαμαρά. Δηλαδή πήγε η λαϊκή δεξιά να κάνει μεταρρύθμιση και την έκοψε το ΠΑΣΟΚ, με τον Βενιζέλο να επαίρεται στην Κ.Ε. για το κατόρθωμά του να υποκύψει στα οργανωμένα συμφέροντα, εν προκειμένω αυτά των εν ενεργεία δημάρχων. Ας μη μιλήσω για το θλιβερό μαύρο στην ΕΡΤ που εκ του αποτελέσματος πια, μόνο μεταρρύθμιση δε λέγεται καθότι κατέστρεψε τη δημόσια τηλεόραση ή το αντιρατσιστικό ή το σύμφωνο συμβίωσης. Ίδιες θέσεις με τον Άδωνη έχουμε σύντροφε Νίκο, ίδιες και απαράλλακτες!

Και τώρα, σύντροφε Νίκο, καλείς εμάς ή μας αποκλείεις από τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός που σχεδιάζεις με αργηγό τον Βενιζέλο και σένα εκπρόσωπο των εκσυγχρονιστών-μεταρρρυθμιστών. Μόνο που η φυγή που σχεδιάζεις είνα ακόμη ένα τερτίπι με στόχο την εξουσία και το κάλεσμα δεν έχει να κάνει με ιδέες-θέσεις-προτάσεις αλλά με ατομικές διαπραγματεύσεις για το μοίρασμα της εξουσίας, αυτό που επί πολλά χρόνια έκαναν οι όμοιοί σου στο ΠΑΣΟΚ.

Όσο για το εμπρός που αναφέρεσαι, αν είναι να πάμε με σένα προς τα εμπρός, καλύτερα να βάλουμε μία αναχρονιστική όπισθεν και να προχωρήσουμε στην αντίθετη κατεύθυνση, που, αν μη τι άλλο, θα είναι προοδευτική, μεταρρυθμιστική, ανοιχτή στην κοινωνία, δημοκρατική, διαφανής, αξιοκρατική, θα είναι εν ολίγοις η πραγματική αλλαγή, αυτή που εσύ δε μπορείς να φέρεις, σύντροφε Νίκο. Θαυμαστό το πείσμα σου, όμως δοκίμασες με την «ελιά» και απέτυχες· αυτή η αλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσει από σένα.

epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.