Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΘΑ ΨΗΦΙΖΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑ ή ΤΣΙΠΡΑ;

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΕΞΙΟΣ ΟΥΤΕ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ

Φελνίκος
Δεν ξέρω τι μυστικό κρύβει η Αμφίπολη. Δεν ξέρω αν εκεί είναι θαμμένος ο Αλέξανδρος ή ο γιός του, αν είναι ο Νέαρχος ή η αρχαιολογική σκαπάνη θα αποκαλύψει κάποιον ομαδικό τάφο ή ακόμη και νεκροταφείο.
Βλέπω όμως πως ακόμη και σ' αυτό το θέμα επιχειρείται να δοθεί πολιτικό χρώμα. Ακόμη και σ' ένα θέμα που είναι κοινό κτήμα όλων των Ελλήνων και θα έπρεπε να τους ενώνει, ακόμη και σ' αυτό το θέμα σιγά σιγά εμφιλοχωρεί ο διχασμός. Κάποιοι κατηγορούν ήδη την κυβέρνηση ότι, για επικοινωνιακούς λόγους, προσπαθεί, να "φουσκώσει" την ανακάλυψη προκειμένου να υποβαθμιστούν τα ζέοντα προβλήματα της καθημερινότητας.
Όσο απαράδεκτη είναι η πολιτική εκμετάλλευση μιας αρχαιολογικής έρευνας -εφόσον φυσικά κάτι τέτοιο έχουν στο νου τους οι κυβερνώντες- εξίσου απαράδεκτο είναι -αν φυσικά κάτι τέτοιο συνέβαινε από την αντιπολίτευση- κάποιοι να εύχονται, ενδόμυχα, να μην είναι σπουδαίο το ταφικό εύρημα προκειμένου να μην έχει η κυβέρνηση την ευκαιρία να θριαμβολογήσει!
Η αρχαία Ελλάδα δεν ψηφίζει το άλφα ή το βήτα κόμμα της νεότερης Ελλάδας. Ο Αλέξανδρος δεν ήταν δεξιός, ο Πλάτωνας κεντρώος και ο Αριστοτέλης αριστερός. Οι ψηφίδες του πολιτισμού μας δεν έχουν μπλε, πράσινο ή κόκκινο χρώμα. Είναι το DNA της φυλής μας και (μια επιπλέον) απόδειξη των όσων σημαντικών πραγμάτων δημιούργησαν και προσέφεραν, οι μακρινοί πρόγονοί μας, στην ανθρωπότητα.
Αν κάποιοι, ανόητοι, περιμένουν να βυζάξουν ψήφους από την Ολυμπιάδα ή τη Ρωξάννη για να δυναμώσουν εκλογικά, τότε το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι πως αυτοί οι αβδηρίτες της πολιτικής θα πρέπει να ταφούν ζωντανοί και να σκεπαστούν με τα χώματα της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Καλύτερη σπονδή και μεγαλύτερη τιμή από τους νεοέλληνες στους αρχαίους προγόνους τους, που είναι θαμμένοι στο λόφο Καστά της Αμφιπόλεως, δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Δεν ξέρω τι θα βρεθεί στην Αμφίπολη, ό,τι πάντως κι αν βρεθεί θα είναι σημαντικό ακόμη κι αν δεν ανταποκρίνεται στις τόσο μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργούνται. Και σίγουρα αυτό που θα βρεθεί θα πρέπει να ενώσει τους νεοέλληνες και να τους κάνει χαρούμενους, κάτι που, στους περίεργους και μελαγχολικούς καιρούς της κρίσης και της απαξίας που ζούμε, το έχουμε ανάγκη. Όλοι.
Μάλιστα, θα προέτρεπα, εάν μου επιτρέπεται, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα που θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, για τη Διεθνή Έκθεση, να περάσει κι από την Αμφίπολη. Όχι σαν πολιτική απάντηση στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, αλλά σαν υπόμνηση της καθολικής στήριξης στο έργο των αρχαιολόγων και σαν δηλωτική πράξη της ομόθυμης βούλησης των νεοελλήνων να υπερασπιστούν, να προβάλλουν και να αξιοποιήσουν την περιουσία των προγόνων τους στη γη των αρχαίων Μακεδόνων, ανεξαρτήτως κομματικών ή άλλων διαφορών.
 matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.