Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Τα είκοσι λεπτά που...

...άλλαξαν τον κόσμο



Βατικανό 18/9. Ο Πάπας των φτωχών συναντιέται με τον αυριανό πρωθυπουργό των πλουσίων… Ελλήνων. Παρά το ταξικό χάος που τους χωρίζει, οι δύο ηγέτες κατορθώνουν σε είκοσι μόλις λεπτά να επιλύσουν ακανθώδη προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και να γεφυρώσουν δογματικές διαφορές που διχάζουν τη χριστιανική Ευρώπη περισσότερο από μια χιλιετηρίδα.

Ρηξικέλευθοι και ριζοσπάστες εξημερώνουν τον αφηνιασμένο ταύρο του νεοφιλελευθερισμού, κρατώντας τον ο ένας από το δεξί κι ο άλλος από το αριστερό κέρατο, και με συντονισμένες κινήσεις τον καθηλώνουν στο βραχώδες έδαφος των λαϊκών διεκδικήσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πριν από τη συνάντηση, άλλωστε, επιτελείς της Κουμουνδούρου διαπιστώνουν ότι ο Ποντίφικας μεταφέρει το ελπιδοφόρο μήνυμα της υπεράσπισης των αδυνάτων, της προλεταριακής αξιοπρέπειας και της πανανθρώπινης ειρήνης.

Επαρκώς προετοιμασμένοι οι καρδινάλιοι Σκουρλέτουμ και Μπάγιερ, οίτινες έχουν εποικοδομητική συνεργασία με επισκόπους της παπικής πλευράς τις προηγούμενες ημέρες, θέτουν εξαρχής στην Αγία Τράπεζα το φλέγον θέμα της ασυδοσίας των τραπεζών. «Είναι αδιανόητο να σώζονται τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι οι άνθρωποι» υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος και, παρά την επί μέρους διαφωνία του στις εγγυήσεις των καταθέσεων, συμφωνεί παραχρήμα και ο Αλέξης, όστις εξηγεί στον Αργεντινό πως η Ελλάδα «βυθίζεται σε κρίση με ανθρωπιστικές διαστάσεις» και ζητεί τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων σε όλη την Ηπειρο. Ο Πάπας την προσφέρει απλόχερα.

Φαίνεται πως τον πιάσαμε απ' τ' αρχί@ια, ψιθυρίζει ο Σκουρλέτουμ στον Μπάγιερ, ατάκα που ευτυχώς δεν «πιάνει» ο δραγουμάνος. Αναρωτιούνται πολλοί πώς είναι δυνατόν να διευθετούνται τόσα ανοιχτά, σύνθετα και χρόνια προβλήματα σε μερικά μόνο λεπτά. Η απάντηση είναι απλή: Επειδή ο διάβολος εμφιλοχωρεί στις λεπτομέρειες, η παπική αντιπροσωπεία δεν επιθυμεί να διεισδύσουν σ' αυτές, οπότε διακανονίζουν τα ουσιώδη. Τακτοποιούν το μεταναστευτικό και ο Τσίπρας εύχεται να επικρατήσει η πνευματικότητα έναντι των υλικών αξιών του καταναλωτισμού και του κέρδους.

Οι δύο ποιμένες οικοδομούν οικουμενική συμμαχία απέναντι στις ανισότητες και στο περιθώριο των συνομιλιών επαναδιατυπώνουν το «φιλιόκβε». Οταν οι Παλαιολόγοι εκλιπαρούν τους Δυτικούς με αντάλλαγμα την ένωση των Εκκλησιών, αυτοκράτορας, Πατριάρχης και επτακόσιοι διανοούμενοι του Βυζαντίου συζητούν χωρίς αποτέλεσμα με παπικούς από το 1431 ώς το 1439 στη Βασιλεία, τη Φεράρα και τη Φλωρεντία.

Στο τσακ μπαμ ρυθμίζει το θέμα ο Τσίπρας, προτείνοντας στον Πάπα να αντικαταστήσει τη λέξη «υιός» με τη φράση «θείο βρέφος», προσωνύμιο που αποδίδουν στον ίδιο τα ΜΜΕ. Με e-mail ενημερώνονται η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους, ο Βαρθολομαίος και ο Ιερώνυμος. Το «εκ του πατρός και του θείου βρέφους εκπορευόμενο» Αγιο Πνεύμα βρίσκει σύμφωνους τους πάντες. Αντιδρούν μοναχά οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου, αλλά ποιος τους ακούει. Επικροτούν ακόμα και τα μετέωρα, που προοιωνίζονται βελτίωση του καιρού με λίγα νερά στα κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.