Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Γκάφα στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Γκάφα στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Μία ακόμη γκάφα καταγράφεται στο ενεργητικό του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ. Κόντρα στις ανακοινώσεις περί ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των ενοικιαζόμενων δωματίων, έπειτα από παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη στις 11 Σεπτεμβρίου ώστε τα ενοικιαζόμενα να αντιμετωπίζονται όπως τα ξενοδοχεία περιορίζοντας τις επιβαρύνσεις, η διάταξη η οποία ψηφίστηκε τελικά στη Βουλή, όπως εξηγούν έγκριτοι νομικοί και φοροτεχνικοί, καταφέρνει το ακριβώς αντίθετο. Εξαιρεί από την εξαίρεση τα ενοικιαζόμενα δωμάτια προβλέποντας επί της ουσίας επιβολή ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου ωσάν να ήταν κατοικίες.

Η γκάφα είναι δεδομένη και επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση την οποία εξαναγκάστηκε να εκδώσει το υπουργείο Τουρισμού χθες βράδυ για να προλάβει τα χειρότερα. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μετά από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η λογική της διάταξης που προστέθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ψηφισθέν στις 11/9/2014 νομοσχέδιο είναι, οι προβλέψεις που ισχύουν για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) να εφαρμόζονται και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα πλην των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων - βιλών του άρθρου 46 παρ. 5 του ν. 4179/2013)».

Η βούληση, αναμφίβολα, είναι αυτή. Η διάταξη όμως άλλα λέει και ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Φαινομενικά, η διάταξη εξαιρεί... 
 συνέχεια
...τα ενοικιαζόμενα. Ορίζει ότι «τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο (αφορά την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ξενοδοχείων) εφαρμόζονται και για τα ξενοδοχειακά κτίρια του άρθρου 8 της υπ' αριθμ. 1129885/479/Γ0013 ΠΟΛ 1996 (Β' 1152) απόφασης του υπουργού Οικονομικών, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις».

Οταν μάλιστα έχει προηγηθεί το σκηνικό όπου η κ. Κεφαλογιάννη σπεύδει στον κ. Χαρδούβελη για να εξασφαλίσει έστω και στο παρά πέντε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τα ενοικιαζόμενα και στη συνέχεια ανακοινώνεται ότι η τροπολογία έγινε αποδεκτή και ψηφίστηκε, αν κάποιος δεν μπει στον κόπο να αναζητήσει την απόφαση - η οποία μάλιστα αναγράφεται λάθος στον νόμο με ένα έξτρα ψηφίο 8 - θεωρεί ότι εξαιρέθηκαν τελικά τα ενοικιαζόμενα.

Στη συγκεκριμένη απόφαση όμως στην οποία παραπέμπει ο νόμος και αφορά στον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των κτισμάτων, το άρθρο 8 παραπέμπει στο έντυπο Κ6 το οποίο αφορά ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις, νοσηλευτήρια και ευαγή ιδρύματα με ρητή εξαίρεση των ενοικιαζόμενων δωματίων.

«Η διάταξη όπως ψηφίστηκε είναι σαφές ότι δεν εξομοιώνει τη φορολογική μεταχείριση των ενοικιαζομένων δωματίων με τα ξενοδοχεία» αναφέρει έγκριτος νομικός, συμπληρώνοντας πως με αυτά τα δεδομένα οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων θα κληθούν να πληρώσουν τελικά κανονικότατα ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν, πάντως, πως υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικής παρέμβασης με την ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η γκάφα, ως φαίνεται, θα διορθωθεί με την εγκύκλιο. 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.