Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Nα 'τανε το ‘81

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς  
 Οι κυβερνητικοί έχουν χάσει την μπάλα. Όσο βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ -και προσωπικά τον Τσίπρα- να παίζει έξυπνα το παιχνίδι «ΠΑΣΟΚ και Ανδρέας Παπανδρέου 1981», τόσο μεγαλώνει ο πανικός τους.
Έτσι, σε κάθε «δεξιά στροφή» που κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αντί ο Σαμαράς και οι συν αυτώ να χαίρονται και να την καλωσορίζουν, αρχίζουν είτε να κινδυνολογούν είτε να την κατηγορούν ότι κάνει «κωλοτούμπες». Μόνο που η κινδυνολογία δεν πιάνει πλέον, ενώ οι «κωλοτούμπες» την αποδυναμώνουν κι άλλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει έξυπνα αυτό το παιχνίδι. Όπως το έπαιζε και το ΠΑΣΟΚ το 1981. Κι ας θυμηθούν στη Ν.Δ. ότι ούτε τότε έπιασε η κινδυνολογία. Γιατί ο Ανδρέας είχε ήδη κάνει έξυπνα τη στροφή. Ακριβώς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.
Όποιος αμφιβάλλει ας προσέξει δυο-τρία πράγματα:
  • Το παραμύθι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας βγάλει από το ευρώ» τελείωσε. Το είπε καθαρά ο Τσίπρας στους Financial Times. Το ότι την ίδια μέρα βγαίνει ο Λαφαζάνης και ψελλίζει «το ευρώ δεν είναι φετίχ» δεν παίζει κανένα ρόλο. Ή μάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ παίζει θετικό ρόλο. Αυτή η διγλωσσία κρατάει στο κόμμα ψηφοφόρους όλων των κατευθύνσεων. Δεν τρομάζουν οι πιο συντηρητικοί, ικανοποιούνται και οι πιο αριστεροί. Ακριβώς ό,τι έκανε και το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές το 1981.
  •  Η θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστεί με τη Γερμανία για το χρέος θα μείνει θεωρία. Αλλιώς γιατί να τρέχουν ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης να συναντήσουν μυστικά τον πρώην τραπεζίτη και νυν υφυπουργό της Μέρκελ, Άσμουσεν; Αλλιώς γιατί να πει ο εκ δεξιών του Τσίπρα, Νίκος Παπάς, ότι η επιμήκυνση και τα χαμηλότερα επιτόκια είναι μια λύση; Το ότι μπορεί αύριο να πει κάποιος άλλος «εμείς θα τρίξουμε τα δόντια στη Μέρκελ» έχει δευτερεύουσα πλέον σημασία. Εντάσσεται στη «δημιουργική διγλωσσία», για να πιάνει και τους μεν και τους δε.
  • Η «θρησκευτική στροφή» προσωπικά του Τσίπρα (πρώτα το Άγιο Ορος, μετά ο Πάπας) «απελευθερώνει» τις θρησκευόμενες μάζες. Σε κάθε περίπτωση η παραδοσιακή δεξιά δεν έχει πλέον το μονοπώλιο.
Κανονικά ο Σαμαράς έπρεπε να καλωσορίσει αυτές τις «κωλοτούμπες» του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να βάζει τον Άδωνι να φωνάζει πρωί-πρωί στα τηλεπαράθυρα. Μία ελπίδα έχει να αποτρέψει την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: να τον εκθέσει στα μάτια των αριστερών οπαδών του και όχι να κινδυνολογεί για να πιάσει τους «νοικοκυραίους».
Κι ενώ η Ν.Δ. του Σαμαρά φαίνεται να χάνει οριστικά το παιχνίδι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει κερδίσει ολοκληρωτικά, όπως το ΠΑΣΟκ το 1981. Για δύο λόγους:
Πρώτον, διότι δεν έχει ρεύμα, άρα θα χρειαστεί συμμάχους για να κυβερνήσει. Και μπορεί να μη βρει. Τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρχε το 1981.
Δεύτερον -και σημαντικότερο- διότι, ακόμη κι αν κάνει κυβέρνηση όπως τη θέλει, οι συνθήκες είναι σαφώς πιο δύσκολες από το 1981. Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι εχθρικότερο και το εσωτερικό σε κακή κατάσταση. Δεν θα μπορεί να κάνει παροχές, όπως το ΠΑΣΟΚ το 1981. Διότι δανεικά δεν θα βρίσκει και το έλλειμμα δεν θα μπορεί να το αυξάνει.
Εν κατακλείδι: η δεξιά χάνει τον μπούσουλα, όπως και το 1981. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοείται εκλογικά, όπως το ΠΑΣΟΚ το 1981 (όχι στον ίδιο βαθμό). Αλλά το 2015 (τότε μάλλον θα γίνουν εκλογές) δεν είναι 1981. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.
Επομένως, χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός και μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Γι’ αυτό η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλοδεχούμενη. Κι ας τσιρίζει ο Άδωνις.
protagon.gr

1 σχόλιο:

  1. Απότι βλέπω, κανέναν πλέον δεν ενοχλεί, εκνευρίζει, ή γεμίζει από αγανάκτηση και οργή, η απόλυτη εγκατάλειψη από τον σύριζα των διακηρυγμένων συνθημάτων επί χρόνια, εκείνων των συνθημάτων που απογύμνωσαν το πασοκ και "μάζεψαν" τους αγαναχτησμένους. Πάνε τα βαρύγδουπα "Θα σκίσουμε το μνημόνιο την πρώτη μέρα", "Θα διαγράψουμε το επονείδιστο χρέος" κλπ κλπ..
    Το παράδοξο γεγονός που διαπερνούσε την κοινωνία των πολιτών, επιβεβαιώνεται! Μαζικά οι πολίτες στήριξαν και στηρίζουν ένα κόμμα τσίρκο με την ελπίδα και την ευχή να ΜΗΝ εννοεί αυτά που λέει..
    Παράδοση άνευ όρων στο ψέμμα, στην δημαγωγία και στον λαϊκισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.