Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Χωρίς κεφαλαιακές ανάγκες και οι 4 ελληνικές τράπεζες


 Οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση, καθώς δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες ούτε με το στατικό ούτε με το δυναμικό ισολογισμό.
Εξέπληξαν ευχάριστα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test, που ανακοινώθηκαν πριν λίγο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καμία δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια.
Οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση, καθώς δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες ούτε με το στατικό ούτε με το δυναμικό ισολογισμό.

Κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν για την Eurobank (1,76 δισεκατομμύρια ευρώ) και την Εθνική (930 εκατομμύρια ευρώ), ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ΕΚΤ με τον συνυπολογισμό των σχεδίων αναδιάρθρωσης, των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων και άλλων ενεργειών που έχουν πραγματοποιήσει οι διοικήσεις των δυο τραπεζών, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες εξαλείφονται. «Με τον υπολογισμό των δυναμικών στοιχείων των ισολογισμών οι δύο τράπεζες δεν έχουν ή πρακτικά δεν έχουν κεφαλαιακές ανάγκες», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Τα συνολικά αποτελέσματα
Συνολικά 25 από τις 130 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής, που βασίζονται σε στοιχεία από τα τέλη του 2013, και θα πρέπει να συγκεντρώσουν 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Εξ' αυτών οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2014 ως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η  αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ. ευρώ, ενώ τμήμα 37 δισ.ευρώ εξ'αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα. Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ.ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ. ευρώ στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους.
Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ. ευρώ.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.