Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές...

Κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές -Μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο ΕΝΦΙΑΜπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο ΕΝΦΙΑ...


Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες πια δεν ανταποκρίνονται στην ...
πραγματική τους αξία θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθεί η προσφυγή 13 πολιτών οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της Πολιτείας να μην προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους η παράλειψη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία (ν. 1249/1982) και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας. Είναι χαρακτηριστικό όπως υπογραμμίζουν ότι ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Από την πλευρά του ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα εστιάσει στους ισχυρισμούς του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο:

το 2010 ξεκίνησε πανελλαδική διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά λόγω του μεγάλου όγκου των εργασιών καθυστέρησε η ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2012.

ακολούθησαν τα Μνημόνια με συνέπεια την δημιουργία κλίματος αστάθειας στην κτηματαγορά, ενώ οι αξίες των ακινήτων μεταβαλλόντουσαν συνεχώς λόγω της δυσμενούς οικονομικής κρίσης, με συνέπεια να μην μπορούν να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες.

για την αξιόπιστη απεικόνιση των αγοραίων αξιών θα πρέπει η αγορά να τελεί υπό ομαλές συνθήκες ώστε να υπάρχει επαρκές και αξιόπιστο δείγμα στοιχείων αγοραπωλησίας...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.