Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Μπλοκ Γαλλίας, Ιταλίας, ΕΚΤ...

 ...ενάντια στη λιτότητα της Μέρκελ

Μέτωπο


Μπλοκ εναντίον της λιτότητας του Βερολίνου δημιουργούν Γαλλία, Ιταλία και ΕΚΤ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους New York Times, εξετάζοντας τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων για την αντιστροφή της πορείας, την ώρα που το «φάντασμα της κρίσης» πλανάται και πάλι πάνω από την ευρωζώνη. Οι οικονομικοί δείκτες είναι δυσοίωνοι, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη καταγράφουν πτώση. «Ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεσης στην ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει οριστικά», προειδοποιούν πολλοί οικονομολόγοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η ρήξη μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, σε μια στιγμή που η ενότητα κρίνεται ως αναγκαία και κρίσιμη, είναι ένας από τους λόγους που οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά το τελευταίο διάστημα. Το γεγονός πως οι φορείς χάραξης της πολιτικής δεν έχουν βρει ακόμη ένα «εργαλείο» για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του κλιμακούμενου δημόσιου χρέους.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης στην ευρωζώνη, μετά τις κρίσεις του 2008 και 2010, θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. «Είναι η τρίτη φάση της κρίσης», εκτιμά αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Το Βερολίνο, ως κύριος εκφραστής της λιτότητας, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που την κατηγορούν για την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη. Στους επικριτές εντάσσονται πλέον ακόμη και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας, όπως η Γαλλία, η οποία πρόσφατα παρουσίασε έναν προϋπολογισμό που απέχει από τη γραμμή του Βερολίνου, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μονομερή παράταση της υλοποίησης των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας. 
Όμως και η ΕΚΤ φαίνεται πως εντάσσεται στη συμμαχία Γαλλίας και Ιταλίας ενάντια στη λιτότητα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πιέζει το Βερολίνο να μετριάσει την επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία και να στραφεί προς την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης. Η Γερμανία όμως δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να υποχωρεί, ενώ την ίδια στιγμή το εγχώριο «μπλοκ» ενάντια στο κοινό νόμισμα, μπορεί να παραμένει μειοψηφικό, ωστόσο ενισχύεται συνεχώς.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι απόψεις των αναλυτών για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Γερμανία διίστανται, όπως και οι απόψεις για την έξοδο από την κρίση: Τέλος στην εμμονή ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, «κούρεμα» χρέους στις χώρες της κρίσης, σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη. Όλα συζητούνται και προτείνονται από τους οικονομολόγους.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.