Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Κ. Τασούλας: «Δεν θα πάμε σε δίκη για τα Γλυπτά»



ΠΟΛΙΤΙΚΗ  
Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας στη συνέντευξη Τύπου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία των τριών νομικών από τη Βρετανία, Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, καθώς και της γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνας Μενδώνη.

«Το θέμα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική περίπτωση και απαιτείται η επανένωσή τους» δήλωσαν μεταξύ άλλων οι τρεις νομικοί από τη Βρετανία, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλουν νομικές προτάσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Το τραγικό της ιστορίας είναι πως το μισό της ζωφόρου είναι αυτό που βλέπουμε εδώ και το άλλο μισό στο εξωτερικό», είπε ο Ντέιβιντ Χιλ στην Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, καθώς η ξενάγησή της στο Μουσείο της Ακρόπολης συνεχιζόταν στην αίθουσα του Παρθενώνα, στον τρίτο όροφο του Μουσείου.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μαζί με τη νομική ομάδα του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers, εκπροσωπούμενη από τους Τζέφρι Ρόμπερτσον, Νόρμαν Πάλμερ και Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή. Τους συνόδευε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη, όπως επίσης και ο συγγραφέας Νίκολας Γκέιτς.
Στη διάρκεια της ξενάγησης που...

 συνέχεια
... κράτησε μισή ώρα η δικηγόρος, τράβηξε τα βλέμματα των επισκεπτών και φυσικά τα φώτα όλων των ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν συρρεύσει από νωρίς έξω από το Μουσείο Ακρόπολης. H λιβανέζικης καταγωγής 36χρονη Αλαμουντίν- Κλούνεϊ στάθηκε αρκετή ώρα μπροστά στις αρχαϊκές κόρες, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες και την πολύχρωμη διακόσμηση των ενδυμάτων. Η επιφανής επισκέπτρια φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην υψηλή τους τέχνη και άγγιξε φευγαλέα τη «Χιώτισσα», τη μικρή κόρη που ανασηκώνει χαριτωμένα τον ιωνικό της χιτώνα με το αριστερό της χέρι και φέρει περίτεχνη κόμμωση.
Η ξενάγηση συνέχισε με μια στάση μπροστά στο άγαλμα του γυμνού εφήβου «Παιδί του Κριτίου» και σε άλλα αριστουργήματα της αίθουσας με τα αρχαϊκά έργα, συνέχισε στη «Νίκη Σανδαλιζομένη» -τμήμα πλάκας που παριστάνει μια Νίκη που σκύβει να τακτοποιήσει το σανδάλι του ανασηκωμένου δεξιού ποδιού της ενώ η ίδια στρέφεται προς τα αριστερά με τα φτερά της απλωμένα πίσω της.
Ο Δ. Παντερμαλής και ο Κ. Τασούλας ξενάγησαν επίσης την ομάδα των προσκεκλημένων στις Καρυάτιδες, πριν από την τελική άνοδο στην αίθουσα του Παρθενώνα.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers, Τζέφρι Ρόμπερτσον, Νόρμαν Πάλμερ και Αμάλ Κλούνεϊ και με τον πρόεδρο της διεθνούς επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Ρόμπερτ Χιλ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη στήριξη που δίνεται στην Ελλάδα, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η Αμάλ Κλούνεϊ μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους του δικηγορικού γραφείου συναντήθηκαν χθες και με τον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.
Η κ. Κλούνεϊ εργάζεται για γνωστή νομική εταιρεία συμβούλων στο Λονδίνο, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε επαφές ήδη από το 2011.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, χθες, ο κ. Τασούλας δήλωσε ότι καλωσόρισε μια ομάδα διακεκριμένων νομικών του Λονδίνου που πιστεύουν ακράδαντα το δίκαιο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.