Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης - στο ένα ευρώ το λίτρο

Σιωπηρή παράταση στους πρατηριούχους για τοποθέτηση συστημάτων εισροών - εκροών

Για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης η τιμή θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 0,70 ευρώ το λίτρο, σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που ίσχυαν για το πετρέλαιο πριν από τον Οκτώβριο του 2011, όταν εξομοιώθηκαν οι ειδικοί φόροι
Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης - στο ένα ευρώ το λίτρο

    
Προς 1,04-1,06 ευρώ το λίτρο σε Αττική και Θεσσαλονίκη και 1,08-1,10 στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας λόγω μεταφορικού κόστους κάνει σήμερα πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης.

Για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης η τιμή θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 0,70 ευρώ το λίτρο, σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που ίσχυαν για το πετρέλαιο πριν τον Οκτώβριο του 2011, όταν εξομοιώθηκαν οι ειδικοί φόροι. Τότε οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν στα επίπεδα των 0,80 ευρώ το λίτρο.

Προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, οι εταιρείες πετρελαιοειδών διαφημίζουν περισσότερες άτοκες δόσεις από ποτέ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ΕΚΟ και ΒΡ προσφέρουν μέχρι 9 άτοκες δόσεις για ποσότητα πετρελαίου από 300 λίτρα και άνω, η Shell προσφέρει μέχρι 6 κ.ο.κ.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚ. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου οφείλεται τόσο στη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) όσο και στην πτωτική τροχιά των διεθνών τιμών, από τα 107,78 δολάρια το βαρέλι στην αρχή του έτους στα 88,89 δολάρια στις 13 Οκτωβρίου.

Ο εφοδιασμός της αγοράς αναμένεται να γίνει κανονικά, αφού όλα δείχνουν ότι θα δοθεί σιωπηρά παράταση σε πρατηριούχους πανελλαδικά που δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει συστήματα εισροών - εκροών στις δεξαμενές τους. Το θέμα απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη υπό τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου με συμμετοχή στελεχών από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών. Κανονικά ο νόμος προβλέπει ότι όσοι πωλητές πετρελαίου δεν είχαν εγκαταστήσει μέχρι χθες συστήματα εισροών - εκροών χάνουν αυτόματα το δικαίωμα πώλησης του συγκεκριμένου καυσίμου. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργούνταν προβλήματα εφοδιασμού σε δεκάδες επαρχιακές πόλεις και σε πολλά νησιά της χώρας.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ. Πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και η εφαρμογή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) προκειμένου οι δυνάμει δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Το ποσό της επιδότησης ανά νοικοκυριό αφορά συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη διαμονής. Τα δε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης για τους δικαιούχους είναι τα ίδια με πέρυσι.

Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ στον άγαμο και τα 40.000 στον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το εισοδηματικό κριτήριο για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί είναι έως τα 43.000. Η ακίνητη περιουσία για τον άγαμο πρέπει να μην ξεπερνά σε αξία τα 200.000 ευρώ και στον έγγαμο τα 300.000.

Αναφορικά με το ύψος της επιδότησης, η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες. Στην α' ζώνη όπου οι θερμοκρασίες είναι και οι πιο χαμηλές (νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας) επιδοτείται ποσότητα μέχρι και 3.000 λίτρα. Στη β' ζώνη (νομοί Λάρισας, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) μέχρι τα 1.800 λίτρα και στη γ' ζώνη (νομοί Αττικής, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας κ.ά.) η επιδοτούμενη ποσότητα δεν ξεπερνά τα 960 λίτρα. Τέλος στη δ' ζώνη (στα νησιά, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Σάμος, Ιόνια νησιά κ.ά.) επιδοτούνται μέχρι τα 600 λίτρα.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.