Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Γερμανία: Μεγάλη υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  
Ο δείκτης γερμανικού επενδυτικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο ZEW υποχώρησε τον Οκτώβριο για 10ο συνεχόμενο μήνα, παρέχοντας μία ακόμη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό της εν μέσω της υποτονικής ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης και αυξανόμενων εντάσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, το ZEW ανακοίνωσε ότι ο δείκτης προσδοκιών των επενδυτών και αναλυτών, ο οποίος στοχεύει στην πρόβλεψη των οικονομικών εξελίξεων μετά από έξι μήνες, μειώθηκε στις -3,6 μονάδες από 6,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012.
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο όριο της ύφεσης, μετά τη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της (ΑΕΠ) στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι επιχειρηματικές παραγγελίες, η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές σημείωσαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Ιανουάριο του 2009 και ο δείκτης μετοχών του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης DAX υποχώρησε 13% από τις αρχές του Ιουλίου στο χαμηλότερο επίπεδο έτους.
Μία σειρά απογοητευτικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και η μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση τον Σεπτέμβριο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo, προκάλεσαν ανησυχία σχετικά με την ευρωστία της γερμανικής οικονομίας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέδωσε την ευθύνη για την επιβράδυνση, τουλάχιστον εν μέρει, στις διεθνείς κρίσεις, όπως την ουκρανική σύγκρουση και τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Φέτος, έχουμε κάποια εξασθένηση. Δεν έχουμε ύφεση στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου παρακολούθησε τις εργασίες της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η γερμανική οικονομία πιθανόν κατέγραψε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα που είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Η ομάδα των ινστιτούτων περιέκοψε στο 1,3% την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2014 και στο 1,2% για το 2015 από 1,9% και 2%, αντίστοιχα, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.