Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Γράφει ο Guardian : Aποτίμηση τού 53% της ανεργίας των νέων = Μετανάστευση...

Guardian: Τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας βρίσκονται στην Βρετανία...

bigbenΣε εκτενές ρεπορτάζ του για την ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στο μεγάλο κύμα μετανάστευσης, που ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται ακόμα, όταν οι νέοι από τις χώρες του Νότου, χτυπημένοι από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικών αποφάσισαν να αναζητήσουν τη τύχη τους σε άλλες χώρες. Νέοι, μορφωμένοι, με πολύ καλές προοπτικές εγκαταλείπουν τις χώρες της νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία), αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο Βορρά, στη Μ. Βρετανία και αλλού, επισημαίνει το δημοσίευμα που αναφέρεται σε ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο έχουν επισημάνει ήδη αρκετοί.
Οι χαμηλές τιμές στις πτήσεις, τα προγράμματα Erasmus αλλά και η άμεση επικοινωνία που προσφέρει το Skype βοηθά στη ραγδαία ανάπτυξη του φαινομένου, γράφει η Guardian.
Όσον αφορά τους λόγους; Αρκεί κανείς να αναφερθεί σε μια πρόσφατη στατιστική αποτίμηση της ανεργίας των νέων που τοποθετεί την ανεργία των νέων σέ Ελλάδα και Ισπανία στο δραματικό ποσοστό του 53%.
Για τις περισσότερες χώρες αυτή η αποτίμηση δεν είναι εύκολη, καθώς η μετανάστευση των νέων δεν περιλαμβάνεται στις έρευνές τους. Στην Πορτογαλία εκτιμούν πως περίπου 200.000 νέοι έφυγαν προς το βορρά. Στην Ισπανία η αντίστοιχη μετανάστευση φτάνει στις 133.000, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές. Ακόμα και η ΕΕ αδυνατεί να προσεγγίσει το φαινόμενο με απόλυτους αριθμούς. Μια εξήγηση είναι πως κάποιοι νέοι φεύγουν για κάποια χρόνια και στη συνέχεια επιστρέφουν στη βάση του, κάτι που κάνει τις μελέτες να βγάζουν επισφαλή αποτέλεσματα.
Το Λονδίνο, αλλά και οι λοιπές πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένας προνομιακός τόπος για τους μετανάστες από τις νότιες χώρες. Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Αγγλίας ανακοίνωσε προσφάτως πως υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση της μετανάστευσης προς τη χώρα (της τάξης των 58.000 μεταναστών) με ανθρώπους που έρχονται κυρίως από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και την Πολωνία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.