Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Το Βερολίνο δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον μόνo του


BLOOMBERG
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
 «Δεν έχουμε ύφεση στη Γερμανία», είπε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχόλιο που αναπαρήχθη ευρέως. Ομως αυτό μπορεί να μην ισχύσει για πολύ ακόμη – κι ενώ θα είναι κακό νέο για τη Γερμανία, μπορεί να αποδειχθεί καλό νέο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της χώρας το 2014 στο 1,2% από 1,8% τον Απρίλιο και αν η γερμανική οικονομία συρρικνωθεί και στο τρίτο τρίμηνο όπως έγινε στο δεύτερο, τότε η Γερμανία θα βρίσκεται σε ύφεση. Τότε, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να υιοθετήσει ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανέκαθεν έλεγε «όχι» στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έπαιρνε η ΕΚΤ. Οι αναμνήσεις του φρικτού υπερπληθωρισμού κατά τη δεκαετία του 1920 οδηγούν τη γερμανική κεντρική τράπεζα να δίνει πάντοτε προτεραιότητα στον πληθωρισμό έναντι της ανάπτυξης.

Με το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει μόλις στο 4,9% –έναντι ποσοστού 11,5% στο σύνολο της Ευρωζώνης– η γερμανική αυταρέσκεια είναι κατανοητή, αλλά όχι συγχωρητέα. Πλέον, όμως, η ανάγκη για τόνωση της οικονομίας στην Ευρώπη αρχίζει να γίνεται αντιληπτή και στη Γερμανία. Στο κάτω κάτω, η επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρώπη απειλεί να τους πλήξει όλους. Οι άνεργοι, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ευρωζώνη, δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν BMW ή Audi.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2015 στο 1,3%. Για εφέτος το ΔΝΤ προβλέπει επέκταση του ΑΕΠ κατά 0,8%, αλλά ακόμη και αυτή η εκτίμηση ίσως να αποδειχθεί αισιόδοξη. Οι εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν το 40% της γερμανικής οικονομίας, υποχώρησαν κατά 5,8% τον Αύγουστο, πτώση που είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν αποτελεί έκπληξη που η γενικότερη ευρωπαϊκή αδυναμία επεκτείνεται εσχάτως και στη Γερμανία. Η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων δύο ετών. Η Γερμανία διαθέτει το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη. Ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του οποίου το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αποτελεί τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, απηύθυνε έκκληση για αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές ώστε να υπερνικηθούν τα εμπόδια που προκύπτουν στην προσπάθεια για επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2015. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους του να αποδεχθούν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όπως αυτά που αναζωογόνησαν και την αμερικανική και τη βρετανική οικονομία, ωστόσο πρέπει να υπερκεράσει την αντίσταση των Γερμανών σε κάθε βήμα του. Η γερμανική κυβέρνηση και η γερμανική κεντρική τράπεζα πρέπει να υποστηρίξουν το σχέδιο του Ντράγκι να ρίξει στην οικονομία μέχρι και 1 τρισ. ευρώ μέσω της αγοράς τραπεζικών δανείων και ομολόγων.

«Καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη», είπε νωρίτερα τον Οκτώβριο ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, σχολιάζοντας την εξασθένηση των γερμανικών οικονομικών στοιχείων. Εχει δίκιο: Η Γερμανία συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ανατροφοδοτούμενο κύκλο με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Αν σταματήσει η μηχανή της γερμανικής οικονομίας, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα μειωθεί περαιτέρω, τώρα, όμως, που η Γερμανία αρχίζει να νιώθει τον πόνο τους, ίσως συνειδητοποιήσει την ανάγκη να αφήσει κατά μέρος τη δογματική αντίθεσή της στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.