Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Συλλήψεις 2 αστυνομικών για συμμετοχή σε κύκλωμα ναρκωτικών

ΕΛΛΑΔΑ



Εις βάρος των εμπλεκομένων ενστόλων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα όπλα.

Δύο αστυνομικοί κατηγορούνται ότι είχαν σημαντικό ρόλο σε οργανωμένο, πολυπληθές δίκτυο, που ήλεγχε όλη την διακίνηση ναρκωτικών στην Λήμνο και στον 'Αγιο Ευστράτιο, στο οποίο φέρονται ότι εμπλέκονται τουλάχιστον 45 άτομα.


Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από έρευνες που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2013 από την Δίωξη Ναρκωτικών Μυτιλήνης, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε η ανάμειξη των αστυνομικών, γι' αυτό και ανέλαβαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί είναι ένας υπαστυνόμος Β΄ και ένας ανθυπαστυνόμος, οι οποίοι υπηρετούν στην Λήμνο και είχαν αναλάβει να ενημερώνουν και να καλύπτουν τα μέλη του κυκλώματος, κατά την μεταφορά και διακίνηση των ναρκωτικών.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι δύο αστυνομικοί κάλυψαν τον αρχηγό της σπείρας, ο οποίος πήγε από την Αθήνα όπου διαμένει, στην Λήμνο, μαζί με έναν από τους υπαρχηγούς του και πυροβόλησε έναν «ανταγωνιστή», με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πόδι.

Οι δύο επίορκοι αστυνομικοί φυγάδευσαν στην Αθήνα τον δράστη, ο οποίος, όμως, συνελήφθη από την Ασφάλεια Αττικής για την παραπάνω επίθεση και οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και τώρα που η υπόθεση του εμπορίου ναρκωτικών εξιχνιάστηκε, αναζητείται.

Συνολικά, μαζί με τους δύο αστυνομικούς, μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας, συνελήφθησαν εννέα μέλη του κυκλώματος.

Ειδικότερα, σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της αντίστασης, υπόθαλψης εγκληματία, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ο ανθυπαστυνόμος είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Μάρτιο, γιατί στο πλαίσιο της έρευνας, που ήταν, ήδη, σε εξέλιξη μυστικά, συνελήφθη να οδηγεί αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, μέσα στο οποίο είχε παρατήσει και το υπηρεσιακό του όπλο, ενώ ο υπαστυνόμος τέθηκε τώρα σε διαθεσιμότητα, με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και σε βάρος τους διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Το κύκλωμα διακινούσε μεγάλες ποσότητες κυρίως ηρωίνης, κοκαΐνης, χασίς και συνθετικών ναρκωτικών, στους χρήστες στην Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο. Τα ναρκωτικά έστελνε ο αρχηγός της σπείρας στους συνεργάτες του, είτε ακτοπλοϊκώς με τα πλοία της γραμμής από τον Πειραιά, είτε με συστημένα δέματα, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά την παράνομη δραστηριότητά τους, ενώ χρησιμοποιούσαν ειδικές μεθόδους απόκρυψης και συγκαλυμμένης μεταφοράς των ναρκωτικών, συνήθως κρυμμένα σε τροφές για σκύλους, που μεταφέρονταν με φορτηγά οχήματα.

Επιπλέον χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, που είχαν ενεργοποιηθεί σε στοιχεία αλλοδαπών (ghostphones), τα οποία άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μιλούσαν με ειδικές συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη ορολογία.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 582 γραμμάρια κάνναβης, 75 γραμμάρια ηρωίνης, 23 ναρκωτικά δισκία, πέντε ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, σύνεργα για τον διαχωρισμό και συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών, χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ και 11 μαχαίρια διαφόρων τύπων.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.