Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

«Ρίξε το παιδί ή παραιτήσου!»

Μεσαίωνας

Αντιμέτωπη με τις απειλές του εργοδότη της βρέθηκε μια 33χρονη έγκυος που εργάζεται σε κατασκευαστική εταιρεία στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς υποστήριξε ότι την απείλησε να «ρίξει» το παιδί που κυοφορεί, εάν ήθελε να συνεχίσει τη δουλειά.
Στο θέμα έχει ήδη παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου, η οποία απέστειλε σχετική έγγραφη κλήση στην εταιρεία, που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με βαρύτατες κυρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει έως το τέλος της εβδομάδας συνάντηση ανάμεσα στους νομικούς εκπροσώπους των δύο πλευρών, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Υπενθυμίζεται πως, βάσει της εργατικής νομοθεσίας, απαγορεύεται η απόλυση εργαζόμενης, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, για χρονικό διάστημα έως και 18 μηνών μετά και τον τοκετό.
Καταγγελίες και στην Πάτρα

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η πρακτική των απειλών προς τις εγκύους γυναίκες εργαζόμενες δεν συμβαίνει μόνο στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Patrastimes.gr, η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, Γιώτα Παναγοπούλου, και το μέλος του Δ.Σ., Βασίλης Παπασημακόπουλος, αποκάλυψαν πως και στην Πάτρα εργοδότες υποχρεώνουν εργαζόμενες να υπογράψουν χαρτί στο οποίο δεσμεύονται πως εάν μείνουν έγκυες θα αποχωρήσουν οικειοθελώς και δεν θα προβάλουν καμία απαίτηση.
Σε άλλες περιπτώσεις εργοδότες ζήτησαν από προς πρόσληψη γυναίκες να υπογράψουν πως δεν θα αρραβωνιαστούν και πως εάν το πράξουν θα αποχωρήσουν από την εργασία μόνες τους.
Στα όσα συμβαίνουν στο «βασίλειο» της εργασιακής αυθαιρεσίας στην Πάτρα και η αποκάλυψη του κ. Παπασημακόπουλου σύμφωνα με την οποία σε παράρτημα ευρωπαϊκής αλυσίδας ο προϊστάμενος ζήτησε από γυναίκες υπαλλήλους όταν έχουν έμμηνη ρήση να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών γιατί πέφτει η απόδοσή τους.
Κορυφή του παγόβουνου ό,τι κατεγράφη την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, με γυναίκα υπάλληλο να θηλάζει το παιδί της – το οποίο είχε μεταφέρει εκεί συγγενικό της πρόσωπο – πίσω από κουρτίνα.
 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.