Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Γιατί η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν είναι καλή για τις έρευνες πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες

Γιατί η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν είναι καλή για τις έρευνες πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες
Γιώργος Φιντικάκης 
Τιμές κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, πόσο μάλλον όταν όλα δείχνουν ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2015, απειλούν τις έρευνες για πετρέλαια στις ελληνικές θάλασσες.

Πρόκειται για άποψη, που μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη τη παραγωγή πετρελαίου του μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, ακούγεται πλέον όλο και πιο «δυνατά» στην αγορά.

Κι αυτό καθώς η στάση του ΟΠΕΚ να μη μειώσει την παραγωγή του, που είχε σαν αποτέλεσμα το αργό να βουτήξει χθες στα 68 δολάρια το βαρέλι (σε χαμηλά τεσσάρων ετών), «φρενάρει» τις επενδύσεις στην έρευνα κυρίως σε θάλασσες με μεγάλα βάθη, σαν αυτές του Ιονίου, και κυρίως νοτίως της Κρήτης, όπου τα νερά είναι αχαρτογράφητα.

Ηδη, με τιμές κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, οι εταιρείες είχαν αρχίσει να «ξανακοιτάζουν» τα επενδυτικά τους σχέδια, και να περιορίζουν τη δραστηριότητά τους σε πιο αποδοτικά κοιτάσματα. Πόσο μάλλον τώρα, όπου η πολιτική ΟΠΕΚ πρωοινίζεται χαμηλές τιμές για μακρύ διάστημα.

Διότι για κάθε δολάριο πτώσης της τιμής του πετρελαίου, οι δαπάνες για έρευνες μειώνονται κατά 1%. Σκεφτείτε ότι το αργό έχασε χθες τρία δολάρια μέσα σε δύο ώρες, ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχει απωλέσει ούτε λίγο ούτε πολύ 26 δολάρια. Ηταν στα 95 δολάρια, έχει πέσει στα 68.

Γι’ αυτό και τα σενάρια πλέον για τις πετρελαικές ξαναγράφονται, και ειδικά για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι το εξής : Οπως δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚ Abdalla Salem El-Badri η ημερήσια παραγωγή των 30 βαρελιών θα παραμείνει σταθερή ως τον Ιούνιο του 2015. Τότε, ο ΟΠΕΚ θα επανεξετάσει το θέμα.

Αλλά μόλις ένα μήνα πριν, τον Μάιο του 2015, εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τον προσεχή Μάιο, οι τυχόν ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν τα σχέδιά τους και να λάβουν αποφάσεις για δαπανηρές έρευνες (λόγω των μεγάλων βαθών) βασισμένοι σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Τι σημαίνει αυτό ; Οτι η εξέλιξη απειλεί να επηρεάσει το πλήθος και το είδος των εταιρειών που θα προσέλθουν στο διαγωνισμό. Στο κακό λοιπόν αλλά υπαρκό αυτό σενάριο, η προσέλευση δεν θα είναι ούτε μεγάλη σε αριθμό, ούτε σε ονόματα.

Σημειωτέον δε, ότι σε δύο διαγωνισμούς που έγιναν πρόσφατα σε Μαυροβούνιο και Κροατία, υπήρξε μεν ενδιαφέρον, αλλά από εταιρείες μεσαίου μεγέθους και κάτω, με μοναδική εξαίρεση την ιταλική ΕΝΙ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά και έχει μεγάλες εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής.

Τα παραπάνω είχαν επισημανθεί προ εβδομάδων και από στελέχη του κλάδου στη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, και ενώ ακόμη η προκήρυξη για τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είχε δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.

Εκτός από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, στελέχη της αγοράς είχαν μιλήσει και για την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά τις υψηλές προσδοκίες που συνεχίζουν να καλλιεργούνται, ο συνδυασμός από τη τρέχουσα διεθνή και εγχώρια συγκυρία (τιμές, κόστος χρήματος, πολιτική αβεβαιότητα, γεωπολιτική αβεβαιότητα), δεν λειτουργούν υπέρ της Ελλάδας.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.