Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Στη δικαιοσύνη παραπέμπεται η υπόθεση του Γ. Καρατζαφέρη

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
 Την παραπομπή της υπόθεσης Γ. Καρατζαφέρη στην Δικαιοσύνη, αποφάσισε την Τετάρτη  ομόφωνα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες. Παράλληλα, ελήφθη και η απόφαση για παραπομπή του θέματος και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει, όπως ελέχθη, ο καταλογισμός (κατάσχεση) των παρανόμως κτηθέντων από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Ως προς το τελευταίο, γίνεται λόγος ειδικά για δύο ποσά συνολικού ύψους 1,65 εκατομμύρια ευρώ, που φαίνεται πως δεν δικαιολογείται η προέλευσή τους.
Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε η εν λόγω Επιτροπή της Βουλής, έχοντας λάβει πόρισμα των ορκωτών λογιστών: Το πόρισμα, στο οποίο κατέληξαν μετά από επανεξέταση των δηλώσεων του κ. Καρατζαφέρη, ζητήθηκε μετά από την καταγγελία ότι εμβάσματα σχετιζόμενα με προμήθειες για προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων διακινήθηκαν μέσω off shore εταιρειών που είχε συστήσει. Από την επανεξέταση αυτών των δηλώσεων προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μόνο η μία εταιρεία δηλώθηκε, και αυτή για μόνο δύο χρονιές (1994 και 1996).
Στη συνέχεια, η επίμαχη εταιρεία «εξαφανίστηκε» από τις δηλώσεις που ο κ. Καρατζαφέρης υπέβαλε στη Βουλή τα επόμενα έτη. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βουλευτής υποστήριξε ότι υπάρχει και τρίτη off shore. Τούτων δοθέντων, ο ελεγχόμενος πολιτικός αρχηγός, εγκαλείται τουλάχιστον για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και για παράνομη συμμετοχή, ως πολιτικός, σε τέτοιου τύπου εταιρεία.
Ανεξαρτήτως της τωρινής και μελλοντικής εξέλιξης σε επίπεδο δικαιοσύνης πλέον, ξεχωριστή σημασία έχει ως προς τα όσα έχουν συμβεί έως τώρα το γεγονός ότι οι ετήσιοι έλεγχοι των δηλώσεων πόθεν έσχες μέσω του γνωστού μηχανισμού στη Βουλή δεν εντόπισαν την «εξαφάνιση» της προαναφερθείσας εταιρείας. Ούτε την κρίσιμη χρονιά, ούτε και κατά τον επανέλεγχο που αποφασίσθηκε τα τελευταία χρόνια. Επιπροσθέτως, αξιοπρόσεκτο είναι πως ουδείς έκρινε σκόπιμο έστω και τώρα να διερευνήσει το γιατί δεν λειτούργησε ο ελεγκτικός μηχανισμός που λειτουργεί διαχρονικά στο Κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται πως ειδικά για τον επανέλεγχο των δηλώσεων συγκεκριμένων αξιωματούχων από το 1974 έως σήμερα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη καταβλήθηκε στους ελεγκτές ποσό ύψους 800 χιλιάδων ευρώ ως αμοιβή. Ερωτηθείς από την «Κ» ο Πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου κ. Γ. Καλαντζής, μετά το τέλος της πολύωρης χθεσινής συνεδρίασης, απάντησε πως ουδέν θέμα τίθεται για την ποιότητα και την εγκυρότητα των ελέγχων που διενεργήθησαν
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.