Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Επιμελητηριακή κοροϊδία

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Τελικά δεν χρειάζεται να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, αυτή που οι πολιτικοί όλων των παραδοσιακών κομμάτων ονειρεύονται. Το κάνει μια χαρά η νυν κυβέρνηση, η οποία «σχίζει το μνημόνιο σελίδα, σελίδα», αλλά μόνο στο σκέλος των δομικών μεταρρυθμίσεων και ουχί της μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών. Οι μεταρρυθμίσεις φεύγουν και οι φόροι παραμένουν, διότι -στο κάτω κάτω της γραφής- κάποιος πρέπει να πληρώνει τα πελατειακά δίκτυα· και αυτά που έμειναν ενεργά και τα άλλα που θα αναστηθούν πριν καν πεθάνουν.

Ετσι ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αφαιρεί εμπόδια από την επιχειρηματικότητα, αλλά ετοιμάζεται ξανά-μανά να νομοθετήσει τα παλιά. Διαβάσαμε χθες ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφισθεί νέος επιμελητηριακός νόμος εντός του τρέχοντος έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια, όπως προβλέπει το άρθρο 48 του νόμου 4111/2013». Σύμφωνα δε με την περίπλοκη, αλλά όχι ιδιαίτερα ευφυή, ιδέα του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου «οι επιχειρήσεις θα εγγράφονται υποχρεωτικώς στα επιμελητήρια, καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ, η οποία είναι υποχρεωτική. Η καταβολή ετήσιας συνδρομής θα είναι προαιρετική και οι επιχειρήσεις-μέλη που την καταβάλλουν θα τυγχάνουν των ανταποδοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν τα επιμελητήρια. Εξετάζεται, ωστόσο, η καταβολή ενός μόνιμου τέλους από όλες τις επιχειρήσεις που θα αφορά αποκλειστικά τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ» (Καθημερινή, 6.11.2014).

Κατάλαβε κανείς; Η εγγραφή θα είναι υποχρεωτική, αλλά όχι η συνδρομή, αλλά επίσης θα είναι υποχρεωτική μια εφάπαξ εισφορά και επιπλέον θα υπάρχει ένα υποχρεωτικό τέλος, το οποίο είναι συνδρομή αλλά με άλλο όνομα μπας και μπερδευτεί η τρόικα! Η πρόταση φυσικά θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν η κατάσταση της χώρας για κλάματα. Ενας νέος άνθρωπος που θέλει να στήσει μια επιχείρηση μαζί με όλες τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις θα έχει και ένα εφάπαξ χαράτσι, αλλά και θα πληρώνει μια συνδρομή που θα ονομαστεί «τέλος» για να υποστηρίζονται τα πελατειακά δίκτυα των κομμάτων. Ετσι θα μπορεί το ΕΒΕΑ, για παράδειγμα, να συνεχίσει να απομυζά 50-450 ευρώ από κάθε μικρή, μεσαία και μεγάλη επιχείρηση κάθε μήνα για να χρηματοδοτεί σε καιρό κρίσης «700.000 ευρώ για αποζημιώσεις των μελών που συμμετείχαν σε διάφορες επιτροπές, 600.000 ευρώ σε εκδόσεις, 300.000 για αποζημίωση της εφορευτικής επιτροπής κ.ά.» (Καθημερινή, 8.2.2012). Κι όλα αυτά σε μία εποχή που οι μικροεπιχειρηματίες δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη διότι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός διακηρύσσει εντός κι εκτός της χώρας ότι «η Ελλάδα απλοποιεί τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών και ελαχιστοποιεί τα βάρη της επιχειρηματικότητας». Θα πάει δε να διαπραγματευτεί με τους εταίρους για το χρέος στη βάση των δομικών μεταρρυθμίσεων που έκανε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια· μεταρρυθμίσεις που έγιναν με χίλια ζόρια και τώρα επιχειρείται να ξηλωθούν πριν καν εφαρμοστούν.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.