Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
 Σε σοβαρή δοκιμασία ετέθη εκ νέου εντός Βουλής η κυβερνώσα πλειοψηφία, αυτή τη φορά με επίκεντρο τους σχετικούς με τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου. Αφορμή, η διορθωτική πρόσφατου νόμου τροπολογία, η οποία τίθεται σήμερα προς έγκριση σε ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό του προβλήματος που δημιουργήθηκε δεν είναι μόνο ότι αρκετοί βουλευτές των Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν δημοσίως και επικριτικά έναντι των επίμαχων χειρισμών. Αλλά και πως, χθες, τουλάχιστον δύο εξ αυτών, οι κ. Απ. Κακλαμάνης και Μ. Κασσής, δήλωσαν πως δεν προτίθενται να ψηφίσουν την τροπολογία.
«Δεν είναι δυνατόν αποφάσεις αυτής της σημασίας να μην περνούν από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, να μην καταγράφονται οι απόψεις συναδέλφων οι οποίοι έχουν εμπειρία στα οικονομικά θέματα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Να μεταφέρετε στον υπουργό Οικονομικών την έντονη δυσφορία των συναδέλφων και εμού προσωπικά γι’ αυτή τη συμπεριφορά». Την ίδια ώρα, ο Γ. Βλάχος έλεγε χωρίς περιστροφές: «Πιστεύω ότι ο κ. Χαρδούβελης πρέπει να έρθει να ζητήσει και συγγνώμη από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και να εξηγήσει γιατί έγινε το λάθος, πού οφείλεται, ποιος τον παραπλάνησε. Και επιτέλους κάποιος να πάει σπίτι του».
Νωρίτερα, με αφορμή τη μη προσέλευση του κ. Χαρδούβελη να απαντήσει σε ερώτηση που του είχε θέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Απ. Κακλαμάνης έλεγε: «Φοβάται να έρθει στη Βουλή; Ντρέπεται για τόσα λάθη μέσα σε σύντομο χρόνο;». Ο Γ. Μιχελάκης τόνισε ότι «πυροβολούμε μόνοι μας τα πόδια μας» και αναρωτήθηκε: «Ευθύνες δεν έχει κανένας;». Εντός της Ολομέλειας, ουσιαστικά μόνο ο κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης ύψωσαν τείχος άμυνας έναντι των πολυεπίπεδων -και φίλιων- πυρών. Πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήταν η αρχική ρύθμιση, πρωτοβουλία της κυβέρνησης και η τωρινή αλλαγή, είπε ο κ. Σταϊκούρας, απορρίπτοντας κάθε φωνή που έκανε λόγο για «εντολές τρόικας». Για «ασυνεννοησία», αλλά και για μια αρχικώς «κακή διατύπωση που θα μπορούσε να διορθωθεί με μια απλή νομοτεχνική βελτίωση», που αδικεί την κυβέρνηση, έκανε λόγο ο κ. Γεωργιάδης.
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ. Θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με εκείνη για τη ρύθμιση οφειλών. Οπως ελέχθη ανεπισήμως, στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να ασκηθεί «πίεση» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εμφανιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν θέλει να ανακουφιστούν με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες επιχειρήσεις.
kathimerini.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.