Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Το χρονικό της καταδίωξης του μεξικανικού καρτέλ στη Βούλα


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
 Ως ενδιάμεσο σταθμό για τη διακίνηση, μέσω θαλάσσης, μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Κεντρική Αμερική στην Ευρώπη και την Ασία επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα μέλη του μεξικανικού καρτέλ κοκαΐνης, τα οποία συνελήφθησαν την Τρίτη στη Βούλα.
Ο επικεφαλής του καρτέλ, μάλιστα, που διαφεύγει τη σύλληψη, 36χρονος Edgar G. Q. και ο κατά δέκα χρόνια μικρότερος αδελφός του, Ricardo (συγκαταλέγεται μεταξύ των συλληφθέντων) επισκέφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο την Αθήνα και συνέστησαν με πλαστά στοιχεία μια μονοπρόσωπη εμπορική εταιρεία, η οποία θα δραστηριοποιούνταν δήθεν στη διακίνηση φρούτων από τη Λατινική και Κεντρική Αμερική προς την Ε.Ε. Μάλιστα, για να μην κινήσουν υποψίες και να ελέγξουν τα αντανακλαστικά των ελληνικών διωκτικών αρχών, πραγματοποίησαν τους τελευταίους τρεις μήνες δύο εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων φρούτων στην Ελλάδα.
Τελικά, η κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών, 233 κιλά κοκαΐνης αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ, έφτασε στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά την 25η Σεπτεμβρίου, μέσα σε κοντέινερ με 21 τόνους ανανάδες. Το επίμαχο εμπορευματοκιβώτιο μετέφερε στον Πειραιά το πλοίο Annamarie που είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του την 4η Σεπτεμβρίου από το λιμάνι Manzanillo του Παναμά.
 Η κοκαΐνη αποθηκεύτηκε σε μεζονέτα - «καβάτζα» στην οδό Νικηταρά και Ρόδου στη Βούλα, μέχρις ότου τα μέλη του καρτέλ βρουν αγοραστές. Αυτό συνέβη «μόλις» τρεις ημέρες πριν από τη σύλληψή τους. Ως παραλήπτες των ναρκωτικών συνελήφθησαν ένας Καναδός γεννημένος στην Κολομβία ονόματι Tobias Eduardo C., 69 ετών και ο Ελληνας «μπατζανάκης» του, Σωτήρης Φ., 62 ετών, κάτοικος Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, που είχαν συμφωνήσει να αγοράσουν 150 από τα 233 κιλά κοκαΐνης. Συνελήφθησαν στις 3.40 μ.μ. της Τρίτης στην καφετέρια Vive Mar της Βούλας, όπου θα γινόταν η παράδοση - παραλαβή.
Ο Μεξικάνος Ricardo G. Q. ακινητοποιήθηκε έξω από τη μεζονέτα, ενώ φόρτωνε τα ναρκωτικά σε Hyundai Atos που οι δύο αγοραστές είχαν νοικιάσει από την Καλαμάτα. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ο φερόμενος ως εγκέφαλος Edgar G. Q. που βρίσκεται στο Μεξικό και ο Αμερικανολιβανέζος Jamel F., 36 ετών,  που εμφανίζεται να κατοικεί μόνιμα στο Λος Αντζελες.
Στην επιχείρηση, που ξεκίνησε προ ενός έτους, συμμετείχαν η Δίωξη Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ., το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό και η αμερικανική DEA. Σύμφωνα με τον διοικητή Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. κ. Παναγιώτη Στάθη, στην πολύμηνη έρευνα πήραν μέρος και μυστικοί αστυνομικοί (έκανε λόγο για undercover operation). Στο μεταξύ, ο συνήγορος των τριών συλληφθέντων, κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, σε γραπτή του δήλωση επεσήμανε ότι ο επιμερισμός των ευθυνών στους εμπλεκομένους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο. Η κύρια ανάκριση θα αποδώσει ρόλους, ευθύνες και ενδεχομένως αθωότητες. Εως τότε η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι σκόπιμο να αποφεύγεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.