Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ανακαλύφθηκε ιός που κάνει τους ανθρώπους πιο ηλίθιους...

...λένε αμερικανοί επιστήμονες

Κι όμως, υπάρχει ιός που μολύνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και μας κάνει πιο ηλίθιους. Τον ανακάλυψαν τυχαία αμερικανοί επιστήμονες
Ανακαλύφθηκε ιός που κάνει τους ανθρώπους πιο ηλίθιους, λένε αμερικανοί επιστήμονες



Ιός ο οποίος μολύνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και μας κάνει πιο ηλίθιους, ανακαλύφθηκε από αμερικανούς επιστήμονες. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ιός άλγη, ο οποίος δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν σε υγιείς ανθρώπους, μπορεί να επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες, περιλαμβανομένης της οπτικής επεξεργασίας, καθώς και της επίγνωσης του χώρου.

Η ανακάλυψη ήρθε τυχαία, στο πλαίσιο έτερης έρευνας των επιστημόνων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου John Hopkins και του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα για τα μικρόβια που προσβάλλουν τον λάρυγγα. Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές εντόπισαν στους λάρυγγες υγιών ανθρώπων DNA ενός ιού, ο οποίος είναι γνωστό ότι προσβάλλει πράσινα φύκη.

«Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη γνωστική λειτουργία οι “αθώοι” μικροοργανισμοί που φέρουμε», επισημαίνει ο ιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Γιόλκεν. «Πολλές φυσιολογικές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ δύο ανθρώπων κωδικοποιούνται στο σύνολο των γονιδίων το οποίο κληρονομεί καθένας από τους γονείς του. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες από αυτές τις διαφορές τροφοδοτούνται από διάφορους μικροοργανισμούς τους οποίους φέρουμε, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τα γονίδιά μας», προσθέτει ο Γιόλκεν.

Σε σύνολο 90 ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 40 βρέθηκαν θετικοί στον ιό της άλγης. Αυτοί οι 40 σημείωσαν και τις χειρότερες επιδόσεις σε ειδικό τεστ μέτρησης αφενός της ταχύτητας και αφετέρου της ακρίβειας της οπτικής επεξεργασίας. Επίσης, σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις σε ασκήσεις μέτρησης της προσοχής.

Στο ανθρώπινο σώμα «κατοικοεδρεύουν» τρισεκατομμύρια βακτήρια, ιοί και μύκητες. Τα περισσότερα είναι όντως αβλαβή. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης ωστόσο, η οποία δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, υπάρχουν τελικά και κάποιοι μικροοργανισμοί οι οποίοι βλάπτουν τις γνωστικές λειτουργίες.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.