Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Tο ραντεβού Βενιζέλου - Παπανδρέου προκαλεί χιονοστιβάδα εξελίξεων...

Τυφώνας διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ

Τα στελέχη που τάσσονται υπέρ της πρότασης Παπανδρέου, το αγκάθι των νομαρχιακών οργανώσεων και η επίσημη γραμμή γιατη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης 

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κουμπώνει το παλτό του καθώς εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το ραντεβού του με τον Αντώνη Σαμαρά. Στο ΠΑΣΟΚ πάντως οι συνθήκες ψυχραίνουν συνεχώς

Τυφώνας διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ
 Τυφώνας διάσπασης περνάει πάνω από το ΠΑΣΟΚ και σαρώνει τα πάντα: το ραντεβού Βενιζέλου - Παπανδρέου προκαλεί χιονοστιβάδα εξελίξεων και παρασύρει πρόσωπα και καταστάσεις. Ο,τι δηλαδή ήθελε να αποτρέψει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που επιθυμούσε ως μότο ενότητας το «κάν' το όπως ο Σημίτης» σε ό,τι αφορά τη σχέση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Παράταξη.

Τα πράγματα ωστόσο ήρθαν ανάποδα. Η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου στον αντίποδα της θετικής ανταπόκρισης του Κώστα Σημίτη οδηγεί το ΠΑΣΟΚ με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση. Εκτός και αν υπάρξουν σημαντικές υποχωρήσεις εκατέρωθεν, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Οι χθεσινές εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι ο τρίτος κατά σειρά βουλευτής, μετά τους Θάνο Μωραΐτη και Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος εκδηλώθηκε υπέρ της πρότασης Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή νέας ηγεσίας. Αργότερα υπενθύμιζε στους συνομιλητές του ότι μετά τις ευρωεκλογές είχε συστήσει στον Βαγγέλη Βενιζέλο να μετριάσει τους πανηγυρισμούς διότι το αποτέλεσμα για την Ελιά μπορεί να μην ήταν το φιλί της ζωής αλλά το φιλί του αποχαιρετισμού.

Οι νομαρχιακές. Την ίδια ώρα δύο νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, της Κέρκυρας και της Πρέβεζας, γνωστοποιούσαν τη μη συμμετοχή τους στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και ζητούσαν συνέδριο του κόμματος. Εκ παραλλήλου, νεολαίοι που υποστηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου μέσω facebook και με το παπανδρεϊκό σύνθημα του 2009 «πάμε» καλούσαν σε εκδήλωσή τους την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Και ο Φίλιππος Πετσάλνικος ξεσπάθωνε και αναρωτιόταν: «Μια Ελιά, μια κληματαριά, τι είναι αυτά;».

Ομως η είδηση της ημέρας δεν ήταν άλλη από την παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση, πανίσχυρου υπουργού του ΠΑΣΟΚ επί διακυβέρνησης Παπανδρέου. Ο Ραγκούσης ανακοινώνει την επιστροφή του στην ενεργό συλλογική πολιτική και χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία Παπανδρέου ως τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική κατεύθυνση που οδηγεί στην πραγματικότητα, εφόσον οδηγήσει στη γέννηση ενός νέου, σύγχρονου, προοδευτικού πολιτικού υποκειμένου, ενός «Νέου ΠΑΣΟΚ». Ο πρώην υπουργός δεν διευκρινίζει τον ρόλο του σε σχέση με εκείνον του Γιώργου Παπανδρέου - δεν έχουν σχέσεις τα τελευταία χρόνια - αλλά επιμένει πως ούτε γνώριζε εκ των προτέρων την πρόταση Παπανδρέου ούτε εκείνος τη δημόσια τοποθέτησή του.

Η Χαριλάου Τρικούπη ενθάρρυνε χθες στελέχη της να υπερασπιστούν την επίσημη γραμμή της ηγεσίας. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Τάκης Ρήγας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Δημήτρης Καρύδης επέμειναν στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης και διεξαγωγής του συνεδρίου της. Στο ίδιο κλίμα ο Νίκος Μπίστης από τους συμμάχους επέμεινε ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα αποτελέσει πραγματικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τις «αθλιότητες» της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο για να εξηγήσει ότι στον αντίποδα αυτών ο Βενιζέλος προχώρησε σε κινήσεις ενότητας και δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από κανέναν. Επίσης άφησε αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή για τη χώρα την περίοδο αυτή από το να δημιουργείς προβλήματα αμφισβήτησης της οργανωτικής υπόστασης, της εκπροσώπησης και του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ».

Το μήνυμα. Το συνολικό μήνυμα της ηγεσίας χθες ήταν πως οι προσυνεδριακές διαδικασίες προχωρούν κανονικά με την επισήμανση ότι το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη είναι πλαστό. Εκείνο που ανησυχεί τη Χαριλάου Τρικούπη σχετίζεται με ενδεχόμενες νέες αντιδράσεις νομαρχιακών οργανώσεων σε συνδυασμό με πιθανολογούμενη άρνησή τους να στοιχηθούν με τις αποφάσεις της ηγεσίας.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.