Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Κινήσεις κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 170...

samarasΦουλ του διλήμματος για τη μεταστροφή των βουλευτών.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η αντίδραση των βουλευτών, και δη των ανεξάρτητων, στην επίσπευση της Προεδρικής εκλογής και στην...
υποψηφιότητα Δήμα, μάλλον απογοήτευσαν τους κυβερνητικούς.

Όχι, βέβαια, ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και τους 24 ανεξάρτητους της Βουλής, «κλειδώνοντας» ήδη από σήμερα την εκλογή. Ωστόσο, το μομέντουμ που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω δηλώσεων βουλευτών αλλά και της πρωτοβουλίας των «8» της κεντροαριστεράς, ανακόπηκε βίαια, ως αποτέλεσμα του παγώματος των διαπραγματεύσεων, της άρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να συνεννοηθούν και, κυρίως, της έντονης αίσθησης ότι τα δύσκολα μέτρα είναι... μπροστά.

Πολλοί, οι περισσότεροι ίσως, δίνουν ιδιαίτερη βάση στην πρώτη ψηφοφορία, της προσεχούς Τετάρτης, καθώς εκτιμούν ότι το αποτέλεσμά της θα δώσει σαφές στίγμα για τις ελπίδες που έχει (ή δεν έχει) ο κυβερνητικός υποψήφιος κ. Στ. Δήμας. Αν οι ψήφοι στην πρώτη κυμαίνονται περί τους 170 και, παράλληλα, υπάρχουν αποχές ή «λευκά» («παρών») τότε η εκλογή θα παίζεται. Αν αντιθέτως, ο κυβερνητικός πήχης πέσει κάτω από τους 170 και, παράλληλα, πολλοί ανεξάρτητοι κινηθούν στο «όχι», τότε το αποτέλεσμα θα έχει προεξοφληθεί.

Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει "πέσει ακόμη στη μάχη" (αύριο συνεδριάζει η Κ.Ο. Της Ν.Δ. ενώ αναμένεται να κάνει και ο ίδιος επαφές με τους βουλευτές), ωστόσο αυτή τη στιγμή, ακόμη και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θεωρούν την απήχηση Δήμα (σ.σ. και δεν είναι ζήτημα προσώπου ή κυρίως προσώπου) κάτω από το ψυχολογικό όριο του 170.

Η κυβέρνηση αθροίζει 155 βουλευτές, ενώ χθες μέτρησε πλήγματα: Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα και Νικος Τσούκαλης (οι δύο τελευταίοι της ΔΗΜΑΡ) αρνήθηκαν ψήφο. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι βέβαιοι στο «όχι», Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Οδυσσέας Βουδούρης, θ. Παραστατίδης ενώ αρνητικοί, καθώς δεν κατέστη εφικτός ο στόχος συνεννόησης των δύο κομμάτων, είναι οι Π. Τατσόπουλος και Πάρις Μουτσινάς. Η Χρυσούλα Γιαταγάνα, που πάει ΣΥΡΙΖΑ, είπε επίσης όχι ενώ ο Β. Καπερνάρος συνέχισε τους γρίφους του και ο κ. Γ. Κασαπίδης δεν έχει μιλήσει. Υπέρ του ενδεχομένου να δώσουν ψήφο τοποθετήθηκαν ή κινούνται οι Π. Μελλάς, Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει το σύνολο των υπόλοιπων ανεξάρτητων (από το Σπ. Λυκούδη μέχρι και τους δύο ανεξαρτητοποιηθέντες από τη Χ.Α.) και πάλι θα βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου προβλήματος: Για να επιτύχει τους 180 θα πρέπει είτε να σύρει μία ολόκληρη κοινοβουλευτική ομάδα στο «ΝΑΙ» είτε να «σπάσει» τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, εξασφαλίζοντας 10 και πλέον ψήφους. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο. Αλλά, είπαμε, ο πολιτικός χρόνος είναι πολύς, πλην όμως όχι ανεξάντλητος...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.