Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Προβλέπουν και νέα βουτιά του πετρελαίου στα 55 δολάρια το βαρέλι!


Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αμερικανικός δείκτης θα κατρακυλήσει κι άλλο τις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας

Προβλέπουν και νέα βουτιά του πετρελαίου στα 55 δολάρια το βαρέλι!
Κατρακύλας συνέχεια και αυτή την εβδομάδα για την τιμή του πετρελαίου προβλέπουν οι αναλυτές, που εκτιμούν ότι ο αμερικανικός δείκτης θα φλερτάρει τις επόμενες ημέρες με τα 55 δολάρια το βαρέλι, ενώ ήδη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.
Την Παρασκευή, έπειτα από την κίνηση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας να κουρέψει ακόμη μία φορά - την τέταρτη σε διάστημα πέντε μηνών - τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2015, είχαμε νέα ελεύθερη πτώση τιμών.
Το αμερικανικό West Texas (WTI) έσπασε το φράγμα των 58 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2009, το δε μπρεντ έπεσε κάτω από τα 62 δολάρια. Από τα φετινά υψηλά επίπεδα του Ιουνίου, οι τιμές έχουν χάσει 46% - και όλα δείχνουν ότι η καθίζηση θα συνεχιστεί. Καθώς επίσης ότι θα περάσει πολύς καιρός προτού ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να αναλάβει δράση μειώνοντας την παραγωγή των χωρών-μελών του, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Suhail al Mazrouei, υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 40 δολάρια το βαρέλι, ο ΟΠΕΚ θα επιμείνει στην απόφασή του να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του αργού (σ.σ.: 30,56 εκατ. βαρέλια την ημέρα) και θα περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες προτού συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Mazrouei σε συνέδριο στο Ντουμπάι.
Εκτός από τα προφανή οφέλη για καταναλωτές, επιχειρήσεις και ανάπτυξη, η βουτιά τιμών του πετρελαίου έχει και μια «δεύτερη ανάγνωση» που σχετίζεται με τις έρευνες για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Διεθνώς, ο κανόνας είναι ότι το «φθηνό» πετρέλαιο κάνει ασύμφορες τις ακριβές έρευνες, ειδικά σε μεγάλα βάθη.
Ηδη, για το 2015 η ConocoPhillips μείωσε 20% τις επενδύσεις της για έρευνες, η Oasis Petroleum 44%, ενώ η Chevron ανακοίνωσε ότι το ετήσιο πλάνο της θα παραμείνει εν αναμονή τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο χρόνο.
Κοινή παραδοχή είναι ότι με αυτές τις χαμηλές τιμές οι επενδύσεις στο σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο θα μειωθούν σημαντικά, ενώ πολλοί μιλούν για το τέλος της επανάστασης στο shale oil και gas. Συναγερμός έχει χτυπήσει και σε χώρες με παραγωγή συμβατικού πετρελαίου όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα, που βασίζουν την οικονομία τους στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.
© Bloomberg News
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.