Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Κάτω και από τα 59 δολ. το πετρέλαιο


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
 Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στο Λονδίνο υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα των 59 δολαρίων το βαρέλι έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Πρόκειται για μια πτώση που προσεγγίζει, σχεδόν, το 50% από τα 115 δολάρια το βαρέλι που ίσχυαν τον Ιούνιο. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε σε επίπεδα κάτω των 55 δολαρίων το βαρέλι, με το χαμηλό ημέρας να καταγράφεται στα 53,60 δολάρια, ωθώντας τους αναλυτές εμπορευμάτων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το κόστος του «μαύρου» χρυσού στις διεθνείς αγορές.

Η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, η οποία παρουσιάζει τη δεύτερη υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, προστίθεται σε μια σειρά παραγόντων που αποδυναμώνουν τις τιμές πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποφασίσει μείωση της ημερήσιας παραγωγής «μαύρου χρυσού» των κρατών-μελών του ώστε να ενισχυθούν οι τιμές στις διεθνείς αγορές λόγω του ανταγωνισμού από την αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ. «Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στις αγορές. Κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου στο Κατάρ, Μοχάμεντ Αλ-Σάντα, αναφερόμενος στις προθέσεις του ΟΠΕΚ. Από τη Ρωσία, ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξέι Νόβακ, έστειλε ανάλογο μήνυμα για τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης. «Εάν μειώσουμε την παραγωγή μας, τότε άλλες χώρες θα αυξήσουν τη δική τους για να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), μείωσε τις προβλέψεις για τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου κατά 230.000 βαρέλια στα 93,3 εκατ. την ημέρα για το 2015. Σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών έχουν προχωρήσει αρκετοί παράγοντες των αγορών όπως η Standard & Poor’s. Η Goldman Sachs εκτιμά, πάντως, πως η πτώση των τιμών πετρελαίου θα παγώσει επενδυτικά σχέδια 930 εκατ. δολαρίων για την εξόρυξη πετρελαίου, οδηγώντας σε πτώση της ημερήσιας παραγωγής κατά 7,5 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2025.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.