Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την επόμενη Βουλή...



... μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου...
Κατά το Σύνταγμα, ο Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση οφείλει να...
κηρύξει διά του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του κοινοβουλίου.
Η πρώτη δουλειά που θα κάνει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αύριο θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής αναμένεται να θυροκολληθεί αύριο το απόγευμα. Η πιθανότερη ημερομηνία για την σύγκληση της Βουλής μετά τις εκλογές είναι η Πέμπτη, 5η Φεβρουαρίου, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Συντάγματος, μετά τις εκλογές η Βουλή «αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών» (δηλαδή 180 ψήφοι).
«Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών» (δηλαδή 151 ψήφοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.