Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ο «κερασμένος καφές» αναβιώνει

GAIA PIANIGIANI / THE NEW YORK TIMES

Καυτός αρωματικός καφές, που λατρεύουν οι Ιταλοί. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα μέσο για να επιδείξουν τη γενναιόδωρη ψυχή τους.
Καυτός αρωματικός καφές, που λατρεύουν οι Ιταλοί. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα μέσο για να επιδείξουν τη γενναιόδωρη ψυχή τους.
Ενα ηλιόλουστο πρωινό του Δεκέμβρη η Λόρα Κοτζολίνο εισήλθε στο καφενείο της γωνίας και παρήγγειλε το συνηθισμένο εσπρέσο της που έφτασε έπειτα από λίγη ώρα αχνιστός πάνω στο μαρμάρινο τραπέζι. Αφού απόλαυσε το άρωμα, ήπιε το καφεδάκι και σηκώθηκε να πληρώσει. Ομως αντί να πληρώσει για ένα καφέ, πλήρωσε για δύο, αφήνοντας την απόδειξη για κάποιον άλλο που θα θελήσει να απολαύσει τον «κερασμένο καφέ» του. «Πρόκειται για μία απλή, ανώνυμη, γενναιοδωρία» εξηγεί η Κοτζολίνο, επισημαίνοντας ότι ως γέννημα-θρέμμα της Νάπολης καταλαβαίνει πόσο σημαντικός είναι ο καφές.
Αυτού του είδους οι «κερασμένοι καφέδες» είναι μία παλαιά ναπολιτάνικη παράδοση που άκμασε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και γνωρίζει και πάλι ημέρες δόξας λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Από τη Νάπολη, μέσω του Ιντερνετ, η συνήθεια έχει καταλάβει κάθε γωνιά της Ιταλίας και έχει αποκτήσει οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο από τη Σουηδία μέχρι τη Βραζιλία. Σε κάποια μέρη της Ιταλίας, μάλιστα, η ίδια αρχή ή αρχή του «κερασμένου» ισχύει και για την πίτσα, τα σάντουιτς ή ακόμα και τα βιβλία.

Η Νάπολη είναι γνωστή για την ομορφιά της, τη μαφία και το χάος. Πάνω από όλα οι Ναπολιτάνοι είναι γνωστοί για την αλληλεγγύη που τους διακρίνει ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση των «κερασμένων καφέδων» αλλά μαρτυρά τις μικρές γενναιόδωρες πράξεις για τις οποίες είναι γνωστοί οι Ιταλοί. Ταυτόχρονα καταδεικνύει την ιδιαίτερη θέση που έχει ο καφές στη ζωή τους. Περισσότερο από το 90% των Ιταλών πίνει καφέ στο σπίτι, ενώ αναλογεί ένα καφέ μπαρ για κάθε 490 Ιταλούς, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής καφέ ΙLLY.

Το 2010 δημιουργήθηκε στην Ιταλία το δίκτυο των «κερασμένων καφέδων». Σήμερα σε ολόκληρη την Ιταλία, τα καφέ μπαρ που ανήκουν στο δίκτυο έχουν στις προθήκες τους τη σχετική σήμανση. Ο πελάτης μπορεί να βάλει την απόδειξη σε ένα αχρησιμοποίητο φλιτζάνι και οποιοσδήποτε έχει ανάγκη μπορεί να το πάρει και να το γεμίσει με καφέ, ενώ σε άλλα καταστήματα αρκεί να πληρώσει ο επισκέπτης προκαταβολικά και το κατάστημα διατηρεί μία λίστα με τους πληρωμένους καφέδες και κρεμάει τις αποδείξεις στη βιτρίνα. Καθώς οι οικονομικώς πιο ευάλωτοι νιώθουν όλο και περισσότερο τα δεινά της οικονομικής κρίσης, τα καφενεία άρχισαν να προσκαλούν τους πελάτες τους να πληρώσουν και ένα σάντουιτς για όσους έχουν ανάγκη. Από το 2012 και μία πιτσαρία κάθε βδομάδα καταφέρνει να προσφέρει περί τις 15 πίτσες στους φτωχούς.

Ομως στη Νάπολη, με τις διαφορετικές γειτονιές, τα καφενεία έχουν ένα ιδιαίτερο χώρο στη συλλογική καρδιά ως σημεία συνάντησης των πάντων, γερουσιαστών, οικογενειών με παιδιά και εγγόνια, καλλιτεχνών δρόμου, επιχειρηματιών ακόμα και ζητιάνων. Ακόμα και πριν αρχίσει η παράδοση του χαρισμένου καφέ, κάποια καφενεία δημιουργούσαν τη δική τους παράδοση.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.