Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

«ΦΑΠα» στον τουρισμό με λογική που στοίχισε…

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ
Το «πακέτο μέτρων» που πρότεινε η Κυβέρνηση στην τρόικα μέσα από 43 σελίδες κειμένου θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ήπιο σε σχέση με όλα όσα έχουν ληφθεί έως σήμερα: Πόσο μάλλον όταν τα πιο «σκληρά» μέτρα του συγκεκριμένου «πακέτου»  έχει προσδιοριστεί να υιοθετηθούν από τον Ιούνιο και μετά, εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.. Βεβαίως είναι μεγάλη «κουβέντα» το αν αντέχει τούτη η χώρα οποιοδήποτε άλλο μέτρο, οτιδήποτε και εάν αφορά.. Και η αλήθεια είναι πως δεν «αντέχει» τίποτε παραπάνω πέρα ίσως από πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις σε τομείς που το χρειάζονται… όπως για παράδειγμα το Δημόσιο και οι αγορές.
Λογικό είναι λοιπόν και τούτη η δέσμη μέτρων, να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά θα εστιάσουμε σε μία απόφαση που φαίνεται πως ελήφθη με μία λογική που ήδη στοίχισε στο παρελθόν: Την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Να γίνει ξεκάθαρο βεβαίως πως καλύτερα αυτό.. παρά νέο «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις ορίων ηλικίας, γενικευμένες αυξήσεις φόρων.
Όμως υπάρχουν πληροφορίες που λένε πως η συγκεκριμένη απόφαση εξέπληξε ακόμη και τις Βρυξέλλες! Γιατί; Ανώτατος αξιωματούχος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προτείνουμε αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, επιβαρύνοντας ένα κλάδο που έχει δείξει ανάκαμψη.
Τι θυμίζει αυτή η λογική; Τις πρακτικές του πρώτου Μνημονίου που -όπως είχε αποκαλύψει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιώργος Προβόπουλος- η τότε Κυβέρνηση επειδή δεν ήθελε να «πειράξει» το Δημόσιο επέβαλε βαρύτατους φόρους στα εύκολα «θύματα».. Βέβαια, διαφορετικές οι ανάγκες τότε, διαφορετικές τώρα, η κίνηση αυτή μοιάζει το μικρότερο «κακό», όμως η λογική των Κυβερνώντων φαίνεται να μην αλλάζει...
 matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.