Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Έφυγε χθές σέ ηλικία 108 ετών ο φιλόσοφος Εμμανουήλ Κριαράς

Εμμανουήλ Κριαράς


Ο Εμμανουήλ Γ. Κριαράς (28 Νοεμβρίου 1906-22 Αυγούστου 2014) ήταν Έλληνας φιλόλογος, καθηγητής και αργότερα ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1906 στον Πειραιά[1][2] από οικογένεια κρητικής καταγωγής, ενώ τα πρώτα παιδικά του χρόνια έζησε στη Μήλο. Το 1914 με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στα Χανιά της Κρήτης, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1924 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1929. Από το 1930 έως το 1950 εργάστηκε στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών, αρχικά ως συνεργάτης και από το 1939 ως διευθυντής. Παράλληλα με την εργασία του στο Μεσαιωνικό Αρχείο συνέχισε τις σπουδές του· το 1930 μετέβη στο Μόναχο με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών για να ενημερωθεί σε θεωρητικά και τεχνικά ζητήματα της λεξικογραφίας στο περιβάλλον του Thesaurus Linguae Latinae, το 1938-1939 και το 1945-1948, ως διδάκτορας πλέον, για μετεκπαίδευση στο Παρίσι, την πρώτη φορά στη βυζαντινολογία και τη δεύτερη στη συγκριτική γραμματολογία. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1938 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη διατριβή Μελετήματα περί τας πηγάς του Ερωτοκρίτου [3].
Το 1948 ήταν υποψήφιος για την έδρα της νέας ελληνικής φιλολογίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία όμως κατέλαβε ο Λίνος Πολίτης. Δύο χρόνια αργότερα, εκλέχτηκε στην θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Στη Θεσσαλονίκη δίδαξε κυρίως μεσαιωνική φιλολογία, εκτάκτως μεσαιωνική ελληνική ιστορία, νεοελληνική φιλολογία, αλλά και γενική και συγκριτική γραμματολογία, αφού χάρη στις δικές του ενέργειες ιδρύθηκε το 1965 η πρώτη -και για πολλά χρόνια μοναδική στην Ελλάδα- έκτακτη αυτοτελής έδρα της Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας. Το διδακτικό έργο του Εμμανουήλ Κριαρά διακόπηκε βίαια τον Ιανουάριο του 1968, όταν η Χούντα των Συνταγματαρχών τον απέλυσε για τα δημοκρατικά του φρονήματα [4]. Η απόλυσή του από το Πανεπιστήμιο τον έστρεψε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη σύνταξη του Λεξικού της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (1100-1669) (την απόφαση για τη συγκρότησή του είχε ήδη πάρει το 1956) και συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο μέχρι το τέλος της ζωής του. Η σύζυγός του, καθηγήτρια της ψυχοτεχνικής στη Βιομηχανική Σχολή της Θεσσαλονίκης (σημερινό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Αικατερίνη Στριφτού-Κριαρά, με την οποία είχε παντρευτεί το 1936, απεβίωσε την 1η Μαΐου του 2000. [5] Ο Κριαράς πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 22 Αυγούστου 2014.[6]

Επιστημονικό έργο

Ο Κριαράς ήταν ένας πολυγραφότατος νεοέλληνας επιστήμονας...

Γιά τήν απώλεια τού Εμμανουήλ Κριαρά

Γ. Παπανδρέου: Φάρος που δίδασκε την αλήθεια ...

gap 

...και τη σημασία της ο Εμμανουήλ Κριαράς...

Δήλωση για την απώλεια του ακαδημαϊκού και φιλόσοφου Εμμανουήλ Κριαρά έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου. Αναλυτικά η δήλωση:
Ο Εμμανουήλ Κριαράς, υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα.
Η ...
μεγάλη αγάπη του για τα γράμματα, το ήθος του, η εντιμότητά του, η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπιζε και τις πιο δύσκολες στιγμές, αποτελούν μερικά μόνον από τα στοιχεία που προσδιόριζαν τον χαρακτήρα του.
Ο Εμμανουήλ Κριαράς ήταν κάτι περισσότερο από διανοούμενος, αλλά και πάντα ενεργός και με μεγάλη αγάπη για τους νέους πανεπιστημιακός δάσκαλος.
Ήταν από τους λίγους εκείνους φάρους που δίδασκαν την αλήθεια και τη σημασία της για την κοινή μας ζωή.
Και μαζί, έβλεπε και υπογράμμιζε με ενάργεια, όλα όσα έπρεπε να ανατρέψουμε για να κατακτήσουμε μια πραγματικά ουσιαστική δημόσια ζωή. Μιά ζωή απαλλαγμένη από τον φασισμό, το μίσος, τη διχόνοια, τις αδικίες και τις ανισότητες. Γιατί αντιμετώπιζε πάντα με σεβασμό τον άνθρωπο και την αποστολή του.
Έδινε έτσι, αξία πραγματική στη ζωή και τον άνθρωπο.
Το τεράστιο έργο που αφήνει πίσω του και το Λεξικό του, που συνέχιζε να γράφει μέχρι την τελευταία στιγμή, ακριβώς αυτό σηματοδοτεί, τον αγώνα του για όλα όσα υποστήριξε ότι έχουν πραγματική αξία.
Για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, ο Εμμανουήλ Κριαράς αποτελούσε καθημερινά και θα αποτελεί πάντα αστείρευτη πηγή έμπνευσης και οραματισμού για έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο γνώσης, συνεχών αναζητήσεων και προσφοράς.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αισθάνθηκα χρέος μου να του προτείνω την υποψηφιότητά του στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, όταν βρισκόταν κοντά στα 103 χρόνια του. Η αποδοχή εκ μέρους του της πρότασης αυτής, αποτελεί ύψιστη τιμή και για το ΠΑΣΟΚ και για εμένα προσωπικά.
Τιμή ιδιαίτερη αποτελεί για εμένα και το γεγονός, ότι για πολλά χρόνια και μέχρι πρόσφατα, μου έστελνε τις ιδέες, τους προβληματισμούς του, ακόμα και συμβουλές του για τα ζητήματα της εποχής.
Η λύπη μας είναι μεγάλη.

Ανάπτυξη δίχως αύριο

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
 Πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες ήταν ένα πολύ όμορφο χωριό, κάπου στην Κρήτη. Θα καταλάβετε στη συνέχεια της διήγησης γιατί προτιμώ να μη δώσω ακριβείς συντεταγμένες.

Τεράστια παραλία με αμμόλοφους, καθαρή γαλαζοπράσινη θάλασσα, ποτάμι με βαρκούλες που λικνίζονταν. Επειτα οι ντόπιοι ανακάλυψαν την «ανάπτυξη», δηλαδή τη δυνατότητα να βγάζουν τα λεφτά ενός χρόνου νοικιάζοντας για λίγες ημέρες, άντε σχεδόν μήνα, ένα δωμάτιο με δύο κρεβάτια, που βέβαια προσφέρει το ανεκτίμητο προνόμιο, με δύο δρασκελιές, να βουτάς στο απέραντο γαλάζιο. Στις αυλές των σπιτιών ξεπήδησαν αυθαίρετα, τα μπαλκόνια κλείστηκαν με αλουμινένιες κατασκευές ελέω τουρισμού και τα στενά δρομάκια κατέληξαν ένας κακοφτιαγμένος λαβύρινθος. Για να βρεις τον δρόμο προς τη θάλασσα, πρέπει να βάλεις σημάδι μια σειρά από κακόγουστες πινακίδες που παρέχουν «πληροφορίες» τύπου «Rooms» και «Zimmer». Και στα μαγαζιά που πουλάνε τα προϊόντα έως και τρεις φορές ακριβότερα -ακόμα και τις ντομάτες Κρήτης-, οι ιδιοκτήτες κολλημένοι στην καρέκλα του ταμείου σού δίνουν βαριεστημένα το σακουλάκι για να βάλεις τα αυγά σου. Οι πρώην κτηνοτρόφοι και αγρότες έγιναν ξενοδόχοι και επιχειρηματίες, χωρίς καθοδήγηση, χωρίς πλάνο, χωρίς κανόνες.

Θα παρακάμψω το τμήμα της διήγησης που αφορά την παραλία που καταστράφηκε, τους αμμόλοφους που εξαφανίστηκαν και το ποτάμι που άλλαξε πορεία για να φτιαχτούν καφετέριες «by the river».

Και θα φτάσω στο σήμερα όπου η θάλασσα, είκοσι χρόνια αργότερα, έχει ένα κιτρινοπράσινο χρώμα. Οι ντόπιοι σε συμβουλεύουν να προτιμάς τις απογευματινές ώρες για μπάνιο γιατί απλούστατα τη νύχτα καταλήγουν στη θάλασσα τα λύματα των διαφόρων τουριστικών εγκαταστάσεων. Επί είκοσι χρόνια δεν μπορεί να βρεθεί το σημείο που θα εγκατασταθεί ο βιολογικός καθαρισμός για τον οποίο μάλιστα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Ολοι ακολουθούν τη δοκιμασμένη τακτική «μακριά από την αυλή μου και όπου θέλει ας είναι».

«Καλά», ρωτάω, «έχετε κάνει επενδύσεις, θέλετε να σταματήσουν να έρχονται οι τουρίστες;». «Τόσα χρόνια έρχονται, τώρα θα σταματήσουν; Αλλωστε σε λίγα χρόνια θα γίνει», έρχεται η απάντηση.

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

Η γιαγιά και ο ΕΝΦΙΑ



Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Ας υποθέσουμε ότι οι επιστήμονες του υπουργείου Οικονομικών δεν είχαν κάνει αυτά τα παιδαριώδη, προκλητικά λάθη, που εξόργισαν το πανελλήνιο. Οτι δεν είχαν αντικρίσει εμβρόντητοι συμπολίτες μας τις τερατώδεις χρεώσεις για πατρογονική περιουσία ασήμαντης αξίας στα όρη και τα λαγκάδια της επικράτειας. Οτι ο ΕΝΦΙΑ, ο νέος φόρος για τα ακίνητα, ήταν αυτό που είχε διαφημιστεί: ένα φθηνότερο χαράτσι. Τότε θα ήταν όλα εντάξει; Είναι δηλαδή λογικό να πληρώνει φόρο για ένα διαμέρισμα κάποιος ενώ το χρωστάει στην τράπεζα και αδυνατεί να το αποπληρώσει; Αλλά ακόμη κι αν μπορεί να πληρώνει το χρέος, το σωστό δεν είναι να φορολογηθεί για το μέρος του ακινήτου που του ανήκει; Ή μήπως στέκει να φορολογούνται με οποιονδήποτε υπολογισμό ακίνητα που δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ σε δύσμοιρους ιδιοκτήτες, πλούσιους στα χαρτιά, πένητες στην ουσία; Τα ακίνητα φορολογήθηκαν κατά την κατασκευή τους, φορολογούνται κατά τη μεταβίβαση, φορολογείται το εισόδημα που αποδίδουν και στο τέλος έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ στον οποίο οι μανδαρίνοι του υπουργείου χρησιμοποίησαν τις αντικειμενικές αξίες προ κρίσης... Τρέλα.

Εχω όμως ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: ηλικιωμένη κυρία, χήρα ετών 85, είχε την τύχη να κληρονομήσει από την οικογένειά της και τον σύζυγο τρία διαμερίσματα. Στο ένα κατοικεί, τα άλλα τα νοικιάζει. Το συνολικό της εισόδημα φτάνει τα χίλια ευρώ τον μήνα, τετρακόσια από σύνταξη και τα υπόλοιπα ενοίκια. Κάποτε θα τη λέγαμε τυχερή, καθώς λίγο κάποιο κομπόδεμα στην τράπεζα, λίγο η ασφάλεια των ακινήτων, τα γεράματά της προδιαγράφονταν εξασφαλισμένα. Γενιές Ελλήνων δούλεψαν πολύ σκληρά για κάτι τέτοιο.

Στα χρόνια της κρίσης το κομπόδεμα εξαντλήθηκε, τα ενοίκια μειώθηκαν, η σύνταξη κόπηκε αρκετά. Για τα δώδεκα χιλιάρικα ετήσιο συνολικό εισόδημα φορολογείται με 1.200 ευρώ και επιπλέον καλείται να πληρώσει 2.500 ευρώ φόρο ακίνητης περιουσίας. Δεν μπορεί να πληρώσει, να πουλήσει, να ζήσει. Υπήρξε νομοταγής πολίτης, είναι η μάνα, η γιαγιά μας. Δεν θα έπρεπε να φορολογείται καθόλου. Το όνομά της στη διάθεση του προέδρου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που δίνουν λύσεις στα δύσκολα. Τα υπόλοιπα ονόματα όσων υποφέρουν υπάρχουν στα κιτάπια της εφορίας. Μάτια δεν υπάρχουν να διαβάσουν.

Μια όαση γεννιέται στον Φαληρικό Ορμο

Η όλη παρέμβαση αναμένεται να ενοποιήσει την παραλιακή ζώνη του Παλαιού Φαλήρου με το υπό κατασκευήν Πάρκο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με το πράσινο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Η όλη παρέμβαση αναμένεται να ενοποιήσει την παραλιακή ζώνη του Παλαιού Φαλήρου με το υπό κατασκευήν Πάρκο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με το πράσινο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
 Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, μετά την πρόσφατη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων. Πρόκειται για την περιοχή η οποία συνδέεται με τον χώρο του παλαιού Ιππόδρομου στο Δέλτα του Φαλήρου και φτάνει έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς τα δυτικά. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η έκταση της παρέμβασης είναι μεγάλη και πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να αναζωογονήσει μια σημαντική περιοχή της Αττικής.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής (40 εκατ. ευρώ), το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020 (110 εκατ. ευρώ), αλλά και το υπ. Υποδομών (80 εκατ. ευρώ). Ως εκ τούτου, ήδη οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας προετοιμάζονται για τη διεκδίκηση του έργου, καθώς το κατασκευαστικό αντικείμενο είναι σημαντικό. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εγκάρσια μετατόπιση της Λ. Ποσειδώνος προς τη θάλασσα (έως 90 μέτρα), στο τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κηφισού και Συγγρού, συνολικού μήκους 1 χιλιομέτρου. Παράλληλα, η οδός θα χαμηλώσει, προκειμένου να ενοποιηθεί ο αστικός χώρος με το παραλιακό μέτωπο. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 600 στρεμμάτων και αντιπλημμυρικών έργων. Στη θέση της υφιστάμενης παραλιακής λεωφόρου θα δημιουργηθούν δύο φυσικές «κοιλάδες» πρασίνου, προσβάσιμες στους πεζούς, μία στο Μοσχάτο και μία στην Καλλιθέα. Αυτές οι ήπιες εδαφικές πτυχώσεις θα παραλαμβάνουν τις πλημμυρικές παροχές σε περιπτώσεις πολύ έντονης βροχόπτωσης, ενώ όλο τον άλλο καιρό θα αποτελούν πράσινες μεταβατικές ζώνες από την πόλη προς τη θάλασσα.

Η όλη παρέμβαση αναμένεται να ενοποιήσει την παραλιακή ζώνη του Παλαιού Φαλήρου με το υπό κατασκευή Πάρκο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με το πράσινο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Η μελέτη για την νέα αυτή παρέμβαση στον Φαληρικό Ορμο αποτελεί δωρεά του ιδρύματος κι έχει εκπονηθεί από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος επιμελήθηκε και των μελετών για λογαριασμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της επένδυσης των 566 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τόσο του πάρκου πρασίνου όσο και της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Σημειωτέον ότι η σχετική επένδυση υλοποιείται ήδη εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς πρόσφατα πέρασε με επιτυχία και το δεύτερο σκέλος των τμηματικών προθεσμιών, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της ανωδομής των κτισμάτων.
kathimerini.gr

Σφυρίζει για το Λαύριο ο Προαστιακός


Σφυρίζει για το Λαύριο ο Προαστιακός
Με ελαφριά κατασκευή, ηλεκτροκινούμενα τρένα με μέγιστη ταχύτητα τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και αρκετές ισόπεδες διαβάσεις στα σημεία συνάντησης της γραμμής με άλλες οδούς θα προχωρήσει το έργο της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το Λαύριο, που αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το αργότερο έως το 2020, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας πρόσφατα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βούλης.
Το σχέδιο της επέκτασης προς το Λαύριο, το οποίο συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια, προβλέπει την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 32 χιλιομέτρων, που θα ξεκινά από τον σημερινό κόμβο του προαστιακού στο Κορωπί και θα καταλήγει στον Νέο Λιμένα Λαυρίου.

Πηγή: Έθνος

Στρατιωτικοί: Μήνυσαν το Χαρδούβελη...


Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευή 22 Αυγούστου, στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος.
Η ομοσπονδία των στρατιωτικών αναφέρει ότι...
μετά την κατάθεση της μύνησης, ζήτησε "από τα αστυνομικά όργανα του οικείου Τμήματος να προβούν σε όλες εκείνες τις δικονομικές και Συνταγματικές ενέργειές τους, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους, ώστε ο αναφερόμενος να προσαχθεί άμεσα στο ακροατήριο του αρμοδίου Δικαστηρίου και να δικαστεί για τις αξιόποινες πράξεις της παράβασης καθήκοντος και της μη συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση που φέρεται ότι τέλεσε σε βάρος όλων των Ελλήνων στρατιωτικών".
enet.gr

Κάν’ το όπως ο Ανδρέας...

kaklamanis


«Ξεσπάθωσε» ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στο άκουσμα της νέας αναβολής στην συζήτηση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά και παρακολουθώντας τη ...
νέα συζήτηση γύρω από την αναγνώριση των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
Χαρακτηρίζοντας ακατανόητη και οπωσδήποτε απαράδεκτη τη «συνεχή παλινδρόμηση» του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με την εισαγωγή στο Τμήμα διακοπής της Βουλής και την επιψήφιση ενός νομοσχεδίου όπως έχει συναποφασιστεί από τα δυο κόμματα, που στηρίζουν τη κυβέρνηση, και ενώ οι ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., της ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές το υπερψήφισαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ήδη από το Νοέμβριο 2013, σημειώνει : «Τότε διαφωνούσε … ο κ. Μπαλτάκος! Τώρα;»
 Διότι, αν –όπως λέει- η δυστοκία οφείλεται σε έξωθεν αντιδράσεις της …γνωστής πλευράς, αυτό θα επέβαλε αντί αναβολών επί αναβολών, να δοθεί και τώρα η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και η Βουλή το 1994 στις απειλές, τότε της ίδιας πλευράς. Ποια ήταν αυτή; Όπως ο ίδιος είναι σε θέση να θυμάται, σε αντίθεση προφανώς με άλλους, ήταν η άμεση κατάθεση και ψήφιση ομοφώνως από τη Βουλή των νόμων, με τους οποίους, έστω και με καθυστέρηση 80 σχεδόν ετών, η Ελλάδα αναγνώρισε τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Αρμένιοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες Θράκες, Ασσύριοι κ.α.).
 Ο νοών, νοείτο…
matrix24.gr

Άγνωστος Χατζιδάκις στο Ηρώδειο ...



Το ανέκδοτο soundtrack που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις για την ταινία του G. Ferrara «Faccia di spia» θα ακουστεί για πρώτη φορά στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου σε δύο συναυλίες που θα δοθούν στο Ηρώδειο από ...
την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό.

Ο Χατζιδάκις έγραψε τη σουίτα για την ομώνυμη ταινία το 1975, παραμένοντας για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία.
To θέμα της ταινίας είναι τα παιχνίδια συνομωσίας των κέντρων εξουσίας και η φυσική αντίδραση των λαών. Ο σκηνοθέτης ακολούθησε τον απόλυτο ρεαλισμό στο σενάριο, συνδυάζοντας τα πλάνα μυθοπλασίας με επίκαιρο υλικό της εποχής. Έμπνευση του συνθέτη έγιναν τα σύμβολα της ελευθερίας,της δικαιοσύνης, της πνευματικής ανάτασης αλλά και της βίας της εξουσίας μέσα από μορφές της σύγχρονης ιστορίας. Το τελευταίο πλάνο της ταινίας ήταν μια ζοφερή προφητεία που πάγωσε την ανθρωπότητα λίγα χρόνια αργότερα.
Το δεύτερο μέρος της συναυλίας, στην οποία θα τραγουδήσουν η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos, περιλαμβάνει μια επιλογή από τα δημοφιλέστερα τραγούδια που συνέθεσε ο Χατζιδάκις για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Τις παραστάσεις επιμελείται ο ίδιος ο γιος του συνθέτη Γιώργος Χατζιδάκις, με αφορμή τα είκοσι χρόνια από τον θάνατό του.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι επιμελείται το έργο του πραγματοποιώντας εκατοντάδες συναυλίες και επανεκδόσεις. Στόχος του είναι η επαναπροσέγγιση των έργων που υπάρχουν στο επίσημο αρχείο του Χατζιδάκι αλλά και η γνωριμία του κοινού με μια σειρά από ανέκδοτα έργα. Από τη διπλή συναυλία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο ξεκινάει η συστηματική παρουσίαση των μουσικών έργων του σπουδαίου συνθέτη.
avgi.gr

Πάνω από 1.000 παραβάσεις για «μαύρη» εργασία σε 70 ημέρες...


Μπορεί το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ να κάνουν ελέγχους σε όλες τις γωνίες της Ελλάδας με μόλις με 750 ελεγκτές, ωστόσο σε λιγότερες από 70 ημέρες έχουν βεβαιώσει περισσότερες από 1.000 παραβάσεις.

Σημειώνεται πως από τα μέσα Ιουνίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη  το...
σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2014.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η αποδοτικότητα των ελέγχων ήταν «απροσδόκητη» και ότι έχουν επισημανθεί εκατοντάδες παραβάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τον Ιούλιο οι αναγγελίες πρόσληψης ήταν κατά 13.275 περισσότερες από τις απολύσεις, κάτι που αποδίδεται και στους ελέγχους για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Σημειώνεται πως το πρόστιμο για την μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού ανέρχεται από 9.197,10 ευρώ έως 10.549,44 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία και την ιδιότητα του εργαζομένου (μεγαλύτερος ή μικρότερος των 25 ετών, υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης).
 

Ο ορισμός της βλακείας...

Αν ο Λοβέρδος της (ποιας;) Παιδείας έδειχνε για τα σχολεία την ίδια σπουδή που δείχνει για την Κεντροαριστερά (που ουδόλως ενδιαφέρει τους χειμαζόμενους πολίτες...) και την...
πολιτική του επιβίωση (αυτή είναι που δεν ενδιαφέρει κανέναν...), οι μαθητές θα είχαν τουλάχιστον καθηγητές.

Το μόνο καλό από την κατάργηση του μαθήματος του σχεδίου στα Λύκεια είναι ότι στην επόμενη έκδοση του Λεξικού του Μπαμπινιώτη θα υπάρχει ο ορισμός της βλακείας!

Μία σημαντική προσφορά της κυβέρνησης στην ελληνική γραμματολογία...

Γιώργος Τζεδάκις - "Φουαγιέ"