Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Οι σημαντικές δίκες του 2015 και οι δικαστικές έρευνες που εκκρεμούν

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
 Τη δική τηςατζέντα, ανεξαρτήτως των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, διαθέτει η δικαιοσύνη, καθώς μεγάλες έρευνες για υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος εκκρεμούν και σημαντικές δίκες αναμένεται να ξεκινήσουν με την έλευση του νέου χρόνου.

Οι δικαστικές αρχές, οι οποίες κατά θεσμική παράδοση αποφεύγουν κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων να κινούν υποθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το πολιτικό κλίμα, έχουν να φέρουν σε πέρας σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια και οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένης δικαστικής έρευνας ή πρόκειται σύντομα να εκδικαστούν.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς αναμένεται να δρομολογηθούν εκ νέου δικαστικές διαδικασίες για τις υποθέσεις που αφορούν παράνομες πληρωμές σε εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξαν τη δεκαετία του 2000 με πρώτη εκείνη για την αγορά των Super Puma που βρίσκεται σε ανακριτικό στάδιο.

Παράλληλα τρέχουν από καιρό -και συνεχίζονται- οι εισαγγελικές έρευνες που διενεργούνται για σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ το Συμβούλιο των Εφετών ανέλαβε πλέον τη σκυτάλη για την οριστική αποτίμηση των ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων στην πολύκροτη υπόθεση των υποβρυχίων (τα μη πολιτικά πρόσωπα).

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται οι ταυτόχρονες έρευνες της ελληνικής και της γερμανικής δικαιοσύνης για την αγορά των αρμάτων Leopard, έρευνες που έχουν φθάσει βαθιά και επικεντρώνονται πέραν των άλλων στην αποκάλυψη παράνομων πληρωμών και σε ενδεχόμενες ευθύνες του επιχειρηματία στον χώρο των εξοπλισμών Θωμά Λιακουνάκου.

Πέραν όμως από τα εξοπλιστικά, οι δικαστικές αρχές προχωρούν ανακρίσεις και εισαγγελικές ενέργειες για την αποκάλυψη διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου με τον ανακριτή Γεώργιο Ανδρεάδη, που ανέλαβε την υπόθεση με τους στημένους διαιτητές και τους ύποπτους αγώνες, να ξεκινά μετά τις γιορτές ουσιαστικά την ανάκριση. Από την άλλη, ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Πούλιος αναμένεται στις αρχές του νέου χρόνου να υποβάλει στο Συμβούλιο Εφετών, την πρότασή του, για τα στημένα παιχνίδια, αξιολογώντας το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει ήδη σχηματιστεί.

Και ενώ οι ανακρίσεις και οι έρευνες της δικαιοσύνης για κρίσιμες και σημαντικές υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και τη νέα χρονιά, σημαντικές δίκες αναμένεται να καθορίσουν το δικαστικό πεδίο το 2015, καθώς ήδη έχουν προσδιοριστεί για εκδίκαση -μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου- οι δίκες για την υπόθεση της Proton Bank, των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Hellas Power και Energa, ενώ η οριστική παραπομπή σε δίκη από τον Αρειο Πάγο της υπόθεσης του Βατοπεδίου δρομολογεί την εκδίκασή της μέσα στο 2015.

Κορωνίδα των μεγάλων δικών βέβαια θα αποτελέσει η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, ήδη αναμένεται το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, που θα δρομολογήσει και τις διαδικασίες για την έναρξή της, το νωρίτερο, μέσα στον προσεχή Μάρτιο.

Η λίστα Λαγκάρντ

Και κοντά σε όλα αυτά η δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που ορίστηκε για τις 25 Φεβρουαρίου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά μετά από 25 χρόνια. Από τότε που η υπόθεση Κοσκωτά απασχόλησε την ελληνική δικαιοσύνη με κατηγορουμένους τον Ανδρέα Παπανδρέου και υψηλόβαθμους υπουργούς της κυβέρνησής του.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.