Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ο Ντράγκι αποκάλυψε το κοινό μυστικό: Κάθε ανάσα για την Ελλάδα περνά μέσα από νέο Μνημόνιο

22.1.15


Σημαντικές ήταν οι ανακοινώσεις του Super Mario της Ευρωζώνης καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά άμεσα την αγορά κρατικών ομολόγων αλλά και ιδιωτικών τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ένα χρήσιμο από το ρεπορτάζ του Κώστα Καρκαγιάννη στην Καθημερινη:
Οσον αφορά τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων ο κ. Ντράγκι είπε ότι θα υπάρξουν προυποθέσεις και ρυθμίσεις για χώρες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση που συμμετέχουν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Με λίγα λόγια, θα υπάρξουν αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και εφαρμόζεται πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν έχουμε ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι προσθέτοντας ότι προκειμένου να γίνουν  αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδας η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από τον Ιούλιο του 2015 και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs), σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, απάντησε ο Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση. Συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα). Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Με πολύ λίγα λόγια, επιβεβαιώνεται αυτό που γράφει εδώ και καιρό η Παραπολιτική, ότι δηλαδή για οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα, θα απαιτηθούν εγγυήσεις σε μορφή προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή Μνημόνιο.

Μόλις χθες, σημειώναμε ότι το ο μόνο πραγματικό ερώτημα για τη χώρα μετά τις εκλογές είναι το ποιοι θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα.
parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.