Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Προπαγάνδα στις πλάτες των καταθετών

23.01.2015, 06:39
 Αξιωματούχος της ΕΚΤ, μιλώντας στο ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός Εκτακτης Βοήθειας (ΕLA) μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του Μνημονίου
Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της μονταζιέρας και της μαύρης προπαγάνδας στη Συγγρού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πανικού στους καταθέτες. Η αναμενόμενη έγκριση από την ΕΚΤ του προληπτικού αιτήματος των τριών ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν ρευστότητα έως 10 δισ. ευρώ, αν χρειαστούν, από τον Μηχανισμό Εκτακτης Βοήθειας (ΕLA) πήρε διαστάσεις… εθνικού δράματος.
Το κόλπο ήταν απλό: Παίρνουμε ένα τεχνικό ζήτημα, μια συνήθη τραπεζική πρακτική που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο μέσος πολίτης (σ.σ. όχι ο μέσης νοημοσύνης πολίτης) και την… πλασάρουμε κατά το δοκούν, εν τω μέσω της νυκτός.
Ετσι, αποκρύφτηκε ότι η έγκριση του ελληνικού αιτήματος για δύο εβδομάδες προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς και επανεξετάζεται αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Στόχος ήταν να πιστέψουν οι ψηφοφόροι ότι οι τράπεζες μετά το πέρας των δύο εβδομάδων «στερεύουν» από ρευστό.
Χθες οι τράπεζες ανεφοδίαζαν συνεχώς τα ΑΤΜ και τα γκισέ τους, ενώ είναι ρητή και κατηγορηματική η διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια ρευστού τόσο στις ίδιες τις τράπεζες όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η κατάσταση που επιχείρησε να δημιουργήσει το Μαξίμου μες στα μαύρα μεσάνυχτα της Πέμπτης ανάγκασε επί της ουσίας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε διευκρινίσεις.
Αξιωματούχος της ΕΚΤ, μιλώντας στο ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός Εκτακτης Βοήθειας (ΕLA) μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του Μνημονίου, καθώς αυτές είναι φερέγγυες (solvent) και εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals).
Η διαδικασία της έγκρισης του ΕLΑ από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει αλλάξει από το 2012, οπότε ως γνωστόν οι ελληνικές τράπεζες είχαν αναγκαστεί να προσφύγουν στον συγκεκριμένο μηχανισμό και άντλησαν 120 δισ. ευρώ .
Η χρηματιστηριακή αγορά πάντως, ως πιο ειδική επί των θεμάτων, δεν «τσίμπησε» και οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν άνοδο 2-4% στη μία το μεσημέρι.
από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.