Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Τα ιταλικά ΜΜΕ για την ελληνική πολιτική κατάσταση

«Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται σήμερα η σανίδα σωτηρίας για την Ευρώπη»

Σχόλια με ευθεία αναφορά στην ελληνική πολιτική κατάσταση φιλοξενούν σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Ποιος φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα;», διερωτάται ο πολιτικολόγος και δημοσιογράφος Αλέσιο Ποστιλιόνε, σε σχόλιό του στην ιταλική έκδοση της Huffington Post.

«Η προσφυγή στο φόβητρο της οικονομικής καταστροφής είναι κάτι που αντιβαίνει στην ίδια την Ιστορία. Η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, αν τύχει σοφής διαχείρισης μαζί με τους πιστωτές, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο επιτρέπει στον οφειλέτη να απελευθερωθεί από ένα μέρος, τουλάχιστον, του βάρους που έχει γίνει αβάσταχτο, χωρίς αυτό να προκαλέσει αναγκαστικά την καταστροφή των πιστωτών. Διότι οι πιστωτές έχουν ανάγκη τους οφειλέτες, και ακριβώς επειδή αυτοί είναι μη φερέγγυοι, πληρώνουν υψηλούς τόκους και αποτελούν συμφέρουσες μπίζνες», τονίζει ο Αλ. Ποστιλιόνε και διερωτάται:

«Ποιος επιμένει να μην βλέπει κατάματα την πραγματικότητα; Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει την ευελιξία στην αγορά της εργασίας, ή οι ευρωγραφειοκράτες, οι οποίοι συνεχίζουν να χορηγούν στην Αθήνα ένα φάρμακο το οποίο θεωρείται λανθασμένο από τα ίδια τα θεωρήματα της λιτότητας;».

Στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, ο δημοσιογράφος Ντανιέλε Μπελάζιο τιτλοφορεί σύντομη παρέμβασή του: «Κάποια Ευρώπη θα έπρεπε να προβληματισθεί: πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον Παπανδρέου;».

«Ο τότε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, στην αρχή του ευρωελληνικού δράματος, είχε προτείνει δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας και τα συναφή. Έτυχε χλευασμών και απομόνωσης, με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο», γράφει ο αναφέρει ο Ιταλός αναλυτής στην Il Sole 24 Ore και προσθέτει:

Ο Γιώργος Παπανδρέου «θεωρείται σήμερα, με το νέο Κίνημά του, η σανίδα σωτηρίας για την Ευρώπη, η οποία έχει τρομάξει από κάθε λογής λαϊκισμό. Και αυτό διότι, έχοντας προτείνει το δημοψήφισμα στο παρελθόν, μπορεί να λειτουργήσει, σήμερα, ως πόλος έλξης μερικών σοσιαλιστικών ψήφων, πριν αυτές καταλήξουν οριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η εφημερίδα La Repubblica, τέλος, στην διαδικτυακή της έκδοση, τονίζει ότι «η προοπτική της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να τρομάζει τις αγορές: το χρηματιστήριο των Αθηνών παρουσιάζει πτώση 4%, ενώ σημειώνεται ένταση και σε σχέση με τα ελληνικά σπρεντς, τα οποία έφτασαν τις 876 μονάδες, 21 περισσότερο από την αρχή της ημέρας».

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.