Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Μπομπ Κίλι, διπλωμάτης και φίλος της Ελλάδας


Ο Μπομπ Κίλι.Ο Μπομπ Κίλι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
 Ο Μπομπ Κίλι ήταν ένας εξαιρετικός Αμερικανός διπλωμάτης και μεγάλος φίλος της χώρας μας. Απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον, γεγονός που, δυστυχώς, πέρασε απαρατήρητο. Ο Κίλι υπηρετούσε στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας όταν σημειώθηκε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Αν και είχε μικρό τότε βαθμό, εξέφρασε με κάθετο τρόπο τις διαφωνίες του με την επίσημη αμερικανική πολιτική πριν και μετά την επιβολή της δικτατορίας. Πριν, ήταν από τους ελάχιστους που εισηγούνταν να δοθεί ένα ξεκάθαρο απαγορευτικό σήμα στο παλάτι και στους διάφορους συνομιλητές της CIA και του αμερικανικού Πενταγώνου ώστε να αποθαρρυνθεί το φημολογούμενο πραξικόπημα. Ηρθε σε σύγκρουση με τον ισχυρό Νο2 της πρεσβείας Νορμπ Ανσουτζ και δεν εισακούσθηκε. Μετά την 21η Απριλίου είχε συντάξει μια σειρά από πολύ σημαντικά σημειώματα, με τα οποία πρότεινε την αποστασιοποίηση της Ουάσιγκτον από τη χούντα και επισήμαινε τους κινδύνους που είχε η ταύτισή της με τους συνταγματάρχες για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο μέλλον. Είναι περίφημη η ιστορία που συνέβη κατά τη διάρκεια της επταετίας. Ο Κίλι γευμάτιζε σ’ ένα κοσμικό σπίτι της Αθήνας και μία συνδαιτυμόνας επέμενε ότι δεν υπάρχουν βασανιστήρια. Ο νεαρός τότε διπλωμάτης την άρπαξε από τα μαλλιά και της είπε «κυρία μου, αυτό ακριβώς κάνουν, μην έχετε ψευδαισθήσεις».
Υπηρέτησε αργότερα ως πρέσβης στην Ουγκάντα, την Καμπότζη και τη Ζιμπάμπουε. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985 σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Επελέγη λόγω της προσωπικής σχέσης που είχε αναπτύξει με τον Ανδρέα Παπανδρέου πριν από τη δικτατορία, αλλά και των «περγαμηνών» που διέθετε λόγω της έντονης κριτικής στη χούντα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον. Οσο βρισκόταν στην Αθήνα διατηρούσε μια δύσκολη σχέση με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρούσε ότι βρισκόταν πολύ κοντά στον Ανδρέα. Επαιξε όμως θετικό και κρίσιμο ρόλο γιατί μετέφερε στον Παπανδρέου το κλίμα που επικρατούσε στην κυβέρνηση Ρέιγκαν, αλλά ταυτόχρονα συνέχισε το περίφημο δόγμα του προκατόχου του Μόντι Στερνς, καλώντας την Ουάσιγκτον να δίνει σημασία σε αυτά που κάνει, όχι αυτά που λέει.
Ο Κίλι διατηρούσε ένα εξοχικό σπίτι στην αγαπημένη του Σίφνο και είχε πολλούς Ελληνες φίλους. Αδελφός του είναι ο Εντμουντ Κίλι, ο λαμπρός ελληνιστής και καθηγητής στο Πρίνστον, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ελληνικής ποίησης διεθνώς.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.