Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Η Ελλάδα ξανά στα πρωτοσέλιδα



ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Υστερα από σχεδόν ένα χρόνο στο περιθώριο της διεθνούς επικαιρότητας, η Ελλάδα επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο, με αρνητικό δυστυχώς τρόπο, καθώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών πυροδoτεί εκ νέου τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, σε σχέση με το 2012, όταν και πάλι τα σενάρια για το Grexit κυριαρχούσαν στην ημερησία διάταξη, υπάρχoυν διαφορές:

1. Πολιτικοί, μέσα ενημέρωσης και αναλυτές της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη και εκτιμούν ότι μια έξοδος από το ευρώ δεν θα πυροδοτήσει ντόμινο αποχωρήσεων και άλλων κρατών και δεν θα σημάνει το τέλος του κοινού νομίσματος. «Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν δεν είχαμε ακόμη μηχανισμούς ασφαλείας. Οι εποχές που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα έχουν παρέλθει. Δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες εκβιασμού. Η Ελλάδα δεν έχει συστημική σημασία για το ευρώ», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουκς. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σταματήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τα μέτρα λιτότητας της Ελλάδας, τότε θα πρέπει και η τρόικα να σταματήσει και τα δάνεια προς την Ελλάδα». Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας Μίχαελ Χίτερ εκτιμά ότι «η Νομισματική Ενωση θα μπορούσε σήμερα να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας. Οι συνέπειες μόλυνσης σε άλλες χώρες θα ήταν μικρές».

Στη Γερμανία, όμως, υπάρχουν και πιο «σκληρές» προσεγγίσεις. Ο βουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Κλάους-Πέτερ Βιλς θεωρεί ότι θα ήταν λάθος να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ με όποιο κόστος. «Μόνο εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά βεβαίως παραμείνει μέλος της Ε.Ε., η χώρα θα πάρει και πάλι ανάσα», υποστηρίζει και καταλήγει: «Στην Ελλάδα, αναζητούνται οι υπεύθυνοι οπουδήποτε εκτός από εκεί όπου πραγματικά βρίσκονται: στην ίδια την Ελλάδα. Αντί, επιτέλους, να ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας, η χώρα μπλέκεται σε εσωπολιτικές μάχες χαρακωμάτων. Ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, οι συμφωνίες παραμένουν συμφωνίες και πρέπει να τηρηθούν».

Η κρίση των Ελλήνων αφήνει αδιάφορες τις αγορές, σημειώνει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Der Spiegel». Κι αυτό οφείλεται στη δέσμευση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι από τον Ιούλιο του 2012 πως θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη διάσωση του ευρώ, στο γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί από την Ελλάδα οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά οι γαλλικές και στις επιτυχίες των υπόλοιπων χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, κυρίως της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Ισπανίας.

2. Δεύτερη διαφορά είναι πως οι αναλυτές και τα διεθνή ΜΜΕ αναζητούν μια απάντηση στο ερώτημα «τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εάν σχηματίσει κυβέρνηση». Το 2012 το ερώτημα αφορούσε τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά. «Η προοπτική νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών προβληματίζει τους επενδυτές και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν», δηλώνει ο Νιλ Μέλορ, της BNY Mellon στους Financial Times. Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας «τις τελευταίες εβδομάδες εγκατέλειψε την προηγούμενη δέσμευσή του να “σκίσει” το Μνημόνιο και, αντιθέτως, δίνει έμφαση σε πιο μετριοπαθείς κινήσεις για να αντιμετωπιστεί το χρέος, ενώ υπογραμμίζει με μεγαλύτερη έμφαση τη δέσμευσή του στο ευρώ.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.