Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Τα μέτρα της ΕΚΤ μπορεί να μηδενίσουν τα επιτόκια

Δίλημμα €1,95 τρισ. για γερμανούς καταθέτες

Τα επιτόκια καταθέσεων έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη Γερμανία λόγω της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ
Δίλημμα €1,95 τρισ. για γερμανούς καταθέτες


Οι αποταμιευτές στη Γερμανία βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο δίλημμα το οποίο αναμένεται ενταθεί: πού να φυλάξουν το διαθέσιμο ρευστό και τις καταθέσεις τους, καθώς τα επιτόκια είναι ήδη πολύ χαμηλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική. Πρόκειται για πtanea.grοσά που φτάνουν τα 1,95 τρισ. ευρώ.
Μια αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων μοιάζει με μακρινή προοπτική καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάρτιο Ντράγκι εξετάζει να λάβει ακόμη πιο δραστικά μέτρα για να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη. Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι αγορές κρατικών ομολόγων. Αυτά τα μέτρα από την ΕΚΤ μπορεί σχεδόν να μηδενίσουν στη Γερμανία τα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια επενδύσεων χαμηλού ρίσκου.
«Δεν θα είναι εύκολη χρονιά για τους αποταμιευτές» ανέφερε ο Μίκαελ Σάουφερτ που είναι αναλυτής στη Norddeutsche Landesbank. «Οι Γερμανοί είναι τόσο συντηρητικοί που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα γίνουν ακόμη πιο συντηρητικοί. Η τάση αναμένεται ότι θα είναι να αρχίσουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο» προσέθεσε.
Οι γερμανοί καταθέτες λαμβάνουν κατά μέσο όρο επιτόκιο 0,5% για τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση 10.000 ευρώ, σύμφωνα με δείγμα 104 τέτοιων καταθετικών προϊόντων τραπεζών. Τα επιτόκια των τραπεζών αυτών αρχίζουν από 0,01% και φτάνουν έως 1,3%.
Παράλληλα, τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank που είναι οι μεγαλύτερες στη Γερμανία δεν έχουν αρχίσει να χρεώνουν ακόμη τους πελάτες τους για καταθέσεις που έχουν σε αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, άλλες όμως ακολουθούν ήδη τέτοια πρακτική. Η Deutsche Skatbank στη Θουριγγία ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα αρχίσει να χρεώνει 0,25% σε ετήσια βάση για ορισμένες κατηγορίες λογαριασμών. Οι τράπεζες της Γερμανίας με καταθετικό προσανατολισμό (savings banks) - που διατηρούσαν το 38% των καταθέσεων σε όλη τη χώρα σύμφωνα με στοιχεία από τα τέλη του 2013 - δεν προτίθενται να χρεώνουν τους πελάτες τους.
© Bloomberg News
 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.