Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Εύσημα από ΔΝΤ και αυστηρές προειδοποιήσεις αναλυτών

Η Γερμανίδα καγκελάριος πιθανότατα δεν ενθουσιάστηκε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ωστόσο τήρησε τα προσχήματα και απέφυγε να επικρίνει τους κεντρικούς τραπεζίτες. Αντιθέτως, το ΔΝΤ επαίνεσε την κίνηση της ΕΚΤ όπως και η πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εξέλαβαν αρνητικά το γεγονός ότι η ΕΚΤ για πρώτη φορά δεν θα μοιραστεί τον κίνδυνο από τις αγορές κρατικών ομολόγων. «Ασχέτως του τι κάνει η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να επισκιαστεί το γεγονός ότι η πραγματική ώθηση στην ανάπτυξη θα πρέπει να προέλθει από κινήσεις που θα γίνουν από πολιτικούς», είπε η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να κινηθούν ακόμη πιο αποφασιστικά προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Η κρίση της Ευρωζώνης έχει τεθεί υπό κάποιο έλεγχο, αλλά δεν την έχουμε ξεπεράσει», εκτίμησε η κ. Μέρκελ.

Αντιθέτως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εκτίμησε ότι το νέο πρόγραμμα «θα ενισχύσει σημαντικά» την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα αυξήσει τον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα των τιμών. Ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει κανείς να υποθέσει ότι αποτελεί πανάκεια ή ότι αρκεί από μόνη της... Είναι αναγκαίο, αλλά δεν επαρκεί». Νωρίτερα, χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, καυτηρίασε τη στάση του Βερολίνου όσον αφορά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «οι Γερμανοί μας δίδαξαν να σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, πράγμα που θα πρέπει να το θυμούνται και οι ίδιοι». «Συνοπτικά, η ΕΚΤ φαίνεται ότι άρπαξε τον ταύρο από τα κέρατα», εκτίμησε χθες ο Μπενουά Αν, επικεφαλής αναπτυσσόμενων αγορών στη Societe General, απηχώντας την άποψη των περισσοτέρων συναδέλφων του. «Παρουσίασε το μπαζούκα. Είναι ένα μεγάλο και αξιόπιστο πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κιμπλ, επικεφαλής επιτοκίων δανεισμού στην Credit Agricole στη Νέα Υόρκη. Κατά τον Τζακ Αλμπιν, επικεφαλής επενδύσεων στην MBO Priveta Bank με έδρα το Σικάγο, το πρόγραμμα της ΕΚΤ «θα πετύχει περισσότερα χάρη στην υποτίμηση του ευρώ απ’ ό,τι να αυξήσει ευθέως τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, δεν μάσησε τα λόγια του, επισημαίνοντας ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες «δεν προωθούν την ενιαία νομισματική πολιτική. Ο δρόμος προς τη βαλκανοποίησή της δίνει το σήμα πως η ΕΚΤ προετοιμάζεται για διάσπαση του ευρώ».
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.